Το καλοκαίρι είναι εδώ και η ζέστη μας αναγκάζει να βρούμε μια ανάσα δροσιάς στο σπίτι μας, το καταφύγιο μας. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να αγοράσουμε κλιματιστικό; Η ιδανική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες. Είναι πολύ πιο οικονομικοί στην αγορά και την εγκατάσταση τους από τα κλιματιστικά.

 

Επιπλέον, επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Όμως λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο όταν τους χρησιμοποιείτε σωστά και παρακάτω σας παρουσιάζουμε έναν απλό οδηγό για το πώς να τοποθετήσετε τους διαφορετικούς τύπους ανεμιστήρων για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι σας.

Ανεμιστήρας δαπέδου

1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα σε τέτοια θέση ώστε να «κοιτάει» προς το παράθυρο.

Ιδανικά, μάλιστα, φροντίστε πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο ο ανεμιστήρας διώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, επιτρέποντας να μπει δροσερός αέρας στο δωμάτιο και βοηθώντας το ρεύμα που δημιουργείται να διαχυθεί σε όλο τον χώρο. Πέντε λεπτά λειτουργίας σε αυτή τη θέση, αρκούν για να νιώσετε κάποια σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία του δωματίου.

Disclaimer: Το παραπάνω τρικ μπορεί να μη λειτουργήσει αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό δοκιμάστε το καλύτερα τις ώρες που ο ήλιος έχει πέσει ή πριν το μεσημέρι.

2. Τοποθετήστε παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα.

Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή για να λειτουργήσει το παραπάνω τρικ ή διάταξη του δωματίου σας δεν βοηθάει, δοκιμάστε αυτό:

Μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ (έχει σημασία να είναι μεταλλικό γιατί αυτό το υλικό διατηρεί πιο πολλή ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου), ρίξτε παγάκια. Τοποθετήστε το μπολ μπροστά από τον ανεμιστήρα, σε μια θέση και κλίση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια «στηρίγματα» όπως περιοδικά, πετσέτες) ώστε να «φυσάει» τον αέρα πάνω στα παγάκια.

 

Ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής κυκλοφορούν αέρα στο δωμάτιο ωθώντας τον προς τα κάτω. Ωστόσο, δεν μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία όπως ένας ανεμιστήρας παραθύρου ή μια κλιματιστική μονάδα. Αλλά μπορούν να σας δροσίσουν .Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργεί ένα ελαφρύ αεράκι βοηθά τον ιδρώτα να εξατμιστεί από το δέρμα σας και έτσι σας δροσίζει.

Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για τη χρήση ανεμιστήρων οροφής για να παραμείνετε δροσεροί.

 

Βεβαιωθείτε ότι περιστρέφεται αριστερόστροφα

Το καλοκαίρι, βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας περιστρέφεται αριστερόστροφα. Αυτό θα ωθήσει τον αέρα κατ’ ευθείαν προς τα κάτω και θα δημιουργήσει αυτό το αεράκι.

Το χειμώνα, είναι καλύτερο ο ανεμιστήρας να περιστρέφεται στην αντίθετη κατεύθυνση: δεξιόστροφα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας ωθείται προς τα πάνω, ώστε η θερμότητα να κυκλοφορεί και να σας κρατά ζεστούς.

Απενεργοποιήστε τον όταν φεύγετε από το δωμάτιο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τον ανεμιστήρα οροφής όταν φεύγετε από το δωμάτιο, επειδή δροσίζουν τους ανθρώπους και όχι τα δωμάτια. Είναι χάσιμο ενέργειας να είναι ανοιχτός εάν δεν υπάρχει κανείς για να δροσιστεί.

 

Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα

Αν θέλετε να αγοράσετε έναν νέο ανεμιστήρα οροφής, αναζητήστε αυτούς που είναι έως και 60% πιο ενεργειακά αποδοτικοί σε σχέση με τους πιο απλούς. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έξυπνους ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι μειώνουν το ενεργειακό κόστος έως και 4% έως 11%. Απενεργοποιούνται μόνοι τους τους στη βέλτιστη θερμοκρασία και ανιχνεύουν πότε το δωμάτιο είναι άδειο. Εξοικονομούν επίσης ενέργεια ρυθμίζοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας.

Συνδυάστε τον με μια μονάδα κλιματισμού

Εάν έχετε ανεμιστήρα οροφής στο ίδιο δωμάτιο με τη κλιματιστική μονάδα, βοηθάει να ωθεί πιο κρύο αέρα σε όλο το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και τις ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού σας. Το βασικό με το κλιματιστικό είναι ότι αφυγραίνει τον αέρα και βοηθάει τον ανεμιστήρα να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός.

 

Ανεμιστήρες πύργοι

Είναι στενοί, ψηλοί και φορητοί, που σημαίνει ότι χωράνε εύκολα σε γωνίες στα περισσότερα δωμάτια. Δημιουργούν ροή αέρα με ταλάντωση από αριστερά προς τα δεξιά. Και πάλι, λειτουργούν δροσίζοντας το σώμα αντί να μειώσουν τη θερμοκρασία του δωματίου.

 

Χρησιμοποιήστε πάγο για επιπλέον ψύξη

Αν δυσκολεύεστε πραγματικά να παραμείνετε δροσεροί, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας καυτής ημέρας, τοποθετήστε ένα κουβά με πάγο μπροστά από τον ανεμιστήρα ως σπιτικό κλιματιστικό. Ο πάγος δροσίζει τον αέρα που ωθείται από τον ανεμιστήρα, ο οποίος κυκλοφορεί γύρω από το δωμάτιο.

Μια άλλη μέθοδος για τη δημιουργία ενός σπιτικού κλιματισμού χρησιμοποιώντας τον ανεμιστήρα περιγράφεται παρακάτω:

Καταψύξτε ένα μεγάλο άδειο πλαστικό μπουκάλι ενός λίτρου.
Μόλις παγώσει, τοποθετήστε το άδειο μπουκάλι σε ένα δίσκο και καλύψτε το με ένα υγρό πανί.

Τοποθετήστε το δίσκο μπροστά από τον ανεμιστήρα σας, ώστε ο αέρας να κρυώσει πολύ από το παγωμένο μπουκάλι.

 

Ανεμιστήρες παραθύρων

Τοποθετούνται σε παράθυρα για να εισάγουν κρύο αέρα και να διώχνουν τον ζεστό αέρα και μπορούν να ρυθμιστούν για να κρυώσουν ολόκληρο το σπίτι. Ακολουθούν τρεις συμβουλές για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο χρήσης τους.

 

Ενεργοποιήστε τους μόνο όταν είναι πιο δροσερά έξω

Προκειμένου οι ανεμιστήρες παραθύρων να δροσίσουν το σπίτι σας, η εξωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Μην τον χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας, επειδή θα τραβήξει τον ζεστό απογευματινό αέρα, κάνοντας το σπίτι σας πιο ζεστό, όχι πιο δροσερό.

Τέλος, εγκαθίστανται με μια προσαρμοσμένη λαμαρίνα που τοποθετείται στο παράθυρο και σφραγίζει γύρω από τις άκρες. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το άνοιγμα ή το κλείσιμο αυτού του παραθύρου.

Ωστόσο, άλλα παράθυρα στο σπίτι σας θα πρέπει να παραμένουν κλειστά κατά τη διάρκεια της ζέστης ημέρας και όταν είναι ασφαλές να ανοίγουν τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

 

Χρησιμοποιήστε περισσότερους από έναν ανεμιστήρες για να δημιουργήσετε διασταυρούμενα ρεύματα αέρα

Οι ανεμιστήρες παραθύρων λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιείτε περισσότερα από έναν για να δημιουργήσετε διασταυρούμενα ρεύματα αέρα, που διώχνουν τον ζεστό αέρα και τραβά τον κρύο. Για να το πέτυχετε αυτό, είναι απαραίτητο να βάλετε στη σωστή τοποθεσία.

Ανεμιστήρες που σπρώχνουν αέρα στο σπίτι σας: Θέλετε ο ψυχρότερος αέρας να εισέρχεται, οπότε τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα ή περισσότερους στην πιο δροσερή και σκιερή πλευρά του σπιτιού σας που συνήθως είναι η βορινή.

Ανεμιστήρες που διώχνουν τον αέρα από το σπίτι σας: Στη συνέχεια, τοποθετήστε ίσο αριθμό ανεμιστήρων στην αντίθετη πλευρά του σπιτιού σας που να διώχνουν τον ζεστό αέρα.
Κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές πόρτες ώστε να μεγιστοποιήσει τη ροή του αέρα σε όλο το σπίτι.
Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε ίσο αριθμό ανεμιστήρων που τραβούν δροσερό αέρα και διώχνουν τον ζεστό αέρα. Ωστόσο, εάν έχετε διαφορετικό αριθμό, είναι γενικά καλύτερο να έχετε περισσότερους να τραβούν δροσερό αέρα.

Εάν ζείτε σε ένα πολυώροφο σπίτι, τοποθετήστε τους ανεμιστήρες που σπρώχνουν αέρα προς τα μέσα στους κάτω ορόφους όπου είναι πιο δροσεροί και αυτούς που διώχνουν το ζεστό αέρα στους επάνω ορόφους..

 

Πηγή