Μην χασετε

Πώς μπορεί μια σχέση να επιβιώσει όταν υπάρχει ζήλια

Μπορεί η ζήλια να είναι μέρος μιας υγιούς σχέσης; Οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν, ίσως όχι αδίκως, ότι η ζήλια είναι ένα ισχυρό και επώδυνο συναίσθημα. Είναι ένα από τα πιο αρνητικά συναισθήματα και μπορεί να βλάψει όλες τις σχέσεις.

Η ζήλια προκύπτει ουσιαστικά από την ανασφάλεια του εαυτού μας και από το γεγονός ότι δεν εμπιστευόμαστε το σύντροφο μας. Με απλά λόγια όταν ζηλεύετε το έτερο σας ήμισυ το μόνο που θα πετύχετε είναι να καταστρέψετε την ηρεμία στη σχέση σας. Ας δούμε παρακάτω πώς μπορεί η ζήλια να σας επηρεάσει.

Το σώμα αντιδρά κατευθείαν σε όλα όσα νιώθετε. Αν είστε χαρούμενοι και χαλαροί, τότε το σώμα σας παράγει χημικές ουσίες που είναι ευεργετικές.Εάν όμως είστε αναστατωμένοι και διακατέχεστε από συναισθήματα ζήλιας, τότε τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες. Το σώμα μετατρέπεται σε εργοστάσιο που παράγει τοξικές ουσίες.

Η ζήλια επηρεάζει και την εξωτερική εμφάνιση, αφού οι σκέψεις και τα συναισθήματα βγαίνουν προς τα έξω. Εάν ζηλεύετε, φαίνεται στο πρόσωπο σας και στο βλέμμα σας. Και σε συνδυασμό με τις πικρές λέξεις που σίγουρα θα πείτε κάποια στιγμή στο σύντροφο σας, όλο αυτό σας κάνει να φαίνεστε άσκημες στα μάτια των άλλων και κυρίως του αγαπημένου σας.

Advertisements

Η ζήλια είναι μια κατάσταση φθόνου, φόβου και καχυποψίας. Προκύπτει όταν νιώθετε ότι απειλείστε από κάτι ή όταν δεν νιώθετε καλά στη σχέση που βρίσκεστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Μερικοί άνθρωποι συγχέουν την αγάπη με τη ζήλια, όμως είναι δυο διαφορετικά συναισθήματα.

Αφήνοντας τα αρνητικά συναισθήματα να σας κυριεύουν, απλά σπαταλάτε το χρόνο σας, ενώ θα μπορούσατε να τον είχατε χρησιμοποιήσει σε κάτι που αξίζει τον κόπο. Όπως για παράδειγμα να πάτε μια βόλτα με το σύντροφο σας ή να συζητήσετε όλα όσα σας απασχολούν χωρίς να κυριεύεστε από τη ζήλια.

Η ζήλια δημιουργεί εμμονές. Έχετε την τάση  να αμφισβητείτε όλα όσα σας λέει ο σύντροφο σας και αυτό μπορεί να δηλητηριάσει τη σχέση σας. Μην προσκολλάστε στον άλλο, αντ αυτού σεβαστείτε την ελευθερία του και δείξτε του εμπιστοσύνη. Επίσης, η εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε κτητικότητα και μπορεί στην αρχή να αρέσει στο σύντροφο σας, στην πορεία όμως σίγουρα θα τον κουράσει. Δεν είστε ιδιοκτησία κανενός και κανείς δεν σας ανήκει.

Η αγάπη δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς εμπιστοσύνη και οι ανασφάλειες μόνο κακό μπορούν να κάνουν στη σχέση. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να το καταπολεμήσεις μόνη σου, διότι μόνο εσύ γνωρίζεις  τι συμβαίνει στο μυαλό σου.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα