Ο πόνος στο στήθος (ή μαστοδυνία) είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Advertisements

Πού μπορεί να οφείλεται και πότε πρέπει να ανησυχείτε;

Πόνος στο στήθος: οφείλεται σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Όταν ένας πόνος στο στήθος εντοπίζεται και στις δύο πλευρές, είναι λογικά μια γενική αντίδραση του οργανισμού, συνήθως ορμονική.

Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνου προκαλεί διόγκωση των μαστών, κάτι το οποίο αυξάνει την τοπική κυκλοφορία του αίματος και κάνει τα αγγεία πιο διαπερατά, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών.

Τα στήθη είναι επομένως τεταμένα, ευαίσθητα, ακόμη και επώδυνα.

Αυτό βιώνουν πολλές γυναίκες κάθε μήνα τις ημέρες πριν από την περίοδο.

Αυτή η «διόγκωση του μαστού» είναι ένα από τα σημάδια του διάσημου προεμμηνορροϊκού συνδρόμου: κατακράτηση νερού (στο στήθος ή αλλού), ευερεθιστότητα, πεπτικές διαταραχές…

Advertisements

Πόνος στο στήθος που οφείλεται σε ορμονική θεραπεία

Ωστόσο, το πρήξιμο των μαστών δεν οφείλεται πάντα σε αυτήν την περίοδο πριν από την εμμηνόρροια.

Σε μερικές γυναίκες, τα ίδια ακριβώς σημάδια εμφανίζονται κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό το χάπι έχει πολύ ισχυρό οιστρογονικό αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη γυναίκα και ότι ένα άλλο χάπι θα ήταν πιο κατάλληλο.

Δεν είναι καλό να αφήνετε τα στήθη πρησμένα

Η υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων και το πρήξιμο του μαστού τείνουν, μακροπρόθεσμα, να αυξάνουν τον κίνδυνο καλοήθους βλάβης του μαστού.

Είναι επομένως ανεπιθύμητο για οποιαδήποτε γυναίκα να παραμένει μόνιμα σε ορμονική ανισορροπία.

Τι να κάνετε σε περίπτωση πόνου στο στήθος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει σίγουρα να κάνετε είναι υπομονή, αφού όταν ο κύκλος είναι φυσικός (χωρίς ορμονική αντισύλληψη), υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες φορές να δημιουργείται μία ανισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, χωρίς αυτό να είναι μια κατάσταση που διαρκεί μακροπρόθεσμα.

Advertisements

Φυσικά, εάν παρατηρήσετε πως διαρκεί, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία προγεστερόνης για να αντισταθμίσει την επίδραση των οιστρογόνων.

Αλλαγή αντισυλληπτικής θεραπείας

Εάν μια γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτική θεραπεία, τότε σε περίπτωση εμφάνισης πόνου στο στήθος θα πρέπει να αντικαταστήσει το χάπι που λαμβάνει με κάποιο άλλο που έχει μικρότερο οιστρογονικό αποτέλεσμα και δεν θα προκαλέσει αυτή την παρενέργεια.

Μονόπλευρος πόνος στο στήθος

Όταν ο πόνος στο στήθος είναι μονόπλευρος, το πρόβλημα είναι συνήθως τοπικό.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για ψηλάφηση και εξέταση των μαστών ή ακόμα και να ζητήσετε πρόσθετες εξερευνήσεις, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του μαστού.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν ορισμένοι καρκίνοι που προκαλούν φλεγμονή (ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο) και παρόλο που αυτές δεν είναι οι πιο συχνές αιτίες του πόνου στο στήθος, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Κάθε πόνος που διαρκεί πρέπει να θεραπεύεται

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο πόνος που διαρκεί ή που επαναλαμβάνεται τακτικά (στο στήθος όπως και σε άλλες περιοχές του σώματος), πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς αυτό το πολύπλευρο, αισθητικό, μητρικό και σ∈ξουαλικό όργανο παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των γυναικών.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements