Πολλές φορές ξεκινάμε να κάνουμε ένα γλυκό και τελευταία στιγμή διαπιστώνουμε ότι έπρεπε να είχαμε βγάλει από το ψυγείο το βούτυρο να μαλακώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε. Άλλοι απογοητεύονται και παρατάνε το γλυκό και άλλοι πάλι κάνουν ότι κάνω κι εγώ… Σταυροκοπιέμαι που έχω αυτό το μαγικό πράγμα που λέγεται φούρνος μικροκυμάτων.

Να όμως που ο φουρνάκος μας δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός, αφού ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα γλυκά που γίνονται με λιώσιμο/μαλάκωμα του βουτύρου με μικροκύματα, αποτυχαίνουν παταγωδώς…

Γιατί; Λόγω της ανομοιόμορφης κατανομής της θερμότητας των μικροκυμάτων. Έτσι άλλη ποσότητα του βουτύρου είναι κρύα και άλλη θα λέγαμε καυτή. Η εξωτερική ποσότητα συνήθως.

Διάβασε περισσότερα μυστικά και tips που κάθε Νοικοκυρά πρέπει να ξέρει

Tip για να μαλακώσουμε το βούτυρο σε λίγα μόλις λεπτά
– Απλώστε στον πάγκο κουζίνας μια λαδόκολλα ψησίματος
– Βάλτε τη μπάρα βουτύρου στο κέντρο της
– Σκεπάστε με ένα ακόμα φύλλο χαρτιού ψησίματος
– Πάρτε έναν πλάστη για πίτες
Πιέστε ελαφρά το βούτυρο από πάνω και απλώστε το σιγά σιγά σαν να κάνατε μια πίτα
– Συνεχίστε μέχρι το βούτυρο να έχει πλέον πάχος περίπου μισό εκατοστό
-Αφαιρέστε την πάνω λαδόκολλα τελείως
-Αφαιρέστε/ξεκολλήστε το βούτυρο από το κάτω φύλλο χαρτιού
-Παρατηρήστε ότι πλέον έχει μαλακώσει και είναι έτοιμο για χρήση

Διάβασε περισσότερα μυστικά και tips που κάθε Νοικοκυρά πρέπει να ξέρει

Αυτό οφείλεται στο ότι πλάθοντας το βούτυρο σπάμε τους σφιχτούς μοριακούς δεσμούς και επίσης η θερμοκρασία δωματίου επηρεάζει πλέον μεγαλύτερη επιφάνεια βουτύρου και όχι μόνο την εξωτερική του. Τέλος «σπάμε» λίγο τη χαμηλή θερμοκρασία που επικρατούσε στο κέντρο της μπάρας βουτύρου, πράγμα που προκαλεί και το καθυστερημένο μαλάκωμα του αν το αφήναμε σ’ ένα πιάτο να μαλακώσει μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή