Μην χασετε

Πως φεύγουν οι καφέ κηλίδες και οι πανάδες από τα χέρια

Τα σημάδια του χρόνου κάνουν αναπόφευκτα κάποια στιγμή την εμφάνισή τους στο σώμα μας. Ένα από τα συχνότερα είναι οι καφέ κηλίδες και οι πανάδες στα χέρια.

Πρόκειται για ακίνδυνες δυσχρωμίες του δέρματος που προκαλούνται από την μεγαλύτερη παραγωγή μελανίνης. Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 40 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε μικρότερες ηλικίες. Δεν «δείχνουν» κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά για καθαρά αισθητικούς λόγους πολλές από εμάς αναζητούν τον τρόπο για να τις εξαφανίσουν.

Θεωρείται σημάδι πρόωρης γήρανσης και συγκεκριμένα φωτογήρανσης, προδίδοντας έτσι την πραγματική ηλικία μιας γυναίκας. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζονται και γεροντικές κηλίδες στα χέρια. Ωστόσο, με την πρόληψη και την σωστή φροντίδα η εμφάνιση τους μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά.

Το μέγεθος τους ποικίλει. Οι καφέ κηλίδες είναι μικρότερες σε μέγεθος, περίπου 2-3 εκατοστά. Από την άλλη μεριά, οι πανάδες στα χέρια έχουν σαφώς πιο καθορισμένο σχήμα και είναι μεγαλύτερες.

Advertisements

Αν έχουν ήδη σχηματιστεί, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τις απαλύνετε και να τις κάνετε να φύγουν με φυσικούς τρόπους, καλλυντικά προϊόντα, λευκαντικές κρέμες ή αισθητικές μεθόδους.

Στη συνέχεια του άρθρου θα ανακαλύψετε τα πάντα γύρω από τις πανάδες και τις καφέ κηλίδες στα χέρια και την αντιμετώπιση τους.

Οι παράγοντες που προκαλούν τις γεροντικές κηλίδες

Ο βασικός λόγος είναι η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα προκειμένου να προστατευτεί από τις βλαβερές ακτίνες, αυξάνει την παραγωγή μελανίνης ανομοιόμορφα. Καλό θα είναι λοιπόν να μην αμελείτε την χρήση αντηλιακού στην ράχη των χεριών ακόμη και το Χειμώνα, καθώς και να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα των χεριών είναι οι ορμόνες. Η αύξηση των οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία καφέ κηλίδων από τον ήλιο. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τα φάρμακα που επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως τα αντισυλληπτικά, αλλά και γενικότερα με όσα προϊόντα προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα.

Advertisements

Εξίσου σημαντική αιτία εμφάνισης είναι και η γενετική. Ακόμη κι αν προσέχετε και φροντίζετε το δέρμα των χεριών σας, η ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης, καθιστά δύσκολη την αποφυγή της δημιουργίας τους.

Επίσης, μπορούν να προκληθούν μετά από κάποιο χτύπημα. Ειδικά αν σκαλίσετε την πληγή και δεν την αφήσετε να επουλωθεί από μόνη της.

Μπορούν να εξαφανιστούν οι πανάδες και οι καφέ κηλίδες από τα χέρια;

Η πλήρης εξαφάνιση των δυσχρωμιών στο δέρμα δεν είναι πάντα εφικτή. Αυτό όμως που μπορείτε να πετύχετε, είναι να τις απαλύνετε ώστε να γίνουν σχεδόν αόρατες. Ειδικά αν τις προλάβετε στην αρχή της δημιουργίας τους.

Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Βρείτε λοιπόν πρώτα την αιτία που δημιουργήθηκαν και δώστε βάση στο μέγεθος τους.

Αντιμετώπιση με φυσικές θεραπείες για πανάδες και κηλίδες στα χέρια

Εκμεταλλευτείτε τα φυσικά υλικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες για να βοηθήσετε τις δυσχρωμίες να απαλύνουν και να γίνουν ανεπαίσθητες.

Advertisements

Αλόη βέρα: Πρόκειται για ένα φυτό ευρέως γνωστό για τις αναπλαστικές και ενυδατικές ιδιότητες που έχει στο δέρμα. Η εφαρμογή του χυμού ή του ζελέ της επάνω στις πανάδες / καφέ κηλίδες που υπάρχουν στα χέρια σας σε καθημερινή βάση, θα απαλύνει σιγά σιγά το χρώμα τους, κάνοντας τις να φύγουν σε μεγάλο βαθμό.

Δεν χρειάζεται να την ξεπλύνετε, αλλά αν σας ενοχλεί ή κολλάει, αφήστε τη να δράσει για τουλάχιστον 45 λεπτά και μετά ρίξτε λίγο νερό.

Λεμόνι: Οι ιδιότητες του κιτρικού οξέως και της βιταμίνης C το καθιστούν ιδανικό για την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών του δέρματος. Απλά εφαρμόστε τοπικά το χυμό του λεμονιού σκέτο ή αραιωμένο με νερό (αν το σκέτο ερεθίζει το δέρμα σας) στα σημεία που θέλετε να ασπρίσουν και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύντε το πολύ καλά και μην βάλετε σαπούνι.

Θα πρέπει όμως να ξέρετε πως η θεραπεία με λεμόνι δημιουργεί φωτοευαισθησία στο δέρμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα αν βγείτε στον ήλιο, εντείνοντας το πρόβλημα με τις πανάδες και τις κηλίδες στα χέρια. Γι’ αυτό, μην ξεχάσετε να το ξεπλύνετε πολύ καλά πριν βγείτε έξω και να εφαρμόσετε το αντιηλιακό σας. Προτιμήστε λοιπόν να κάνετε τη μάσκα το βράδυ.

Μηλόξυδο: Έχει την ικανότητα να απολεπίζει το δέρμα, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του, λόγω των άλφα υδροξύ – οξέων (AHA) που περιέχει. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το εφαρμόσετε τοπικά για 30 λεπτά, μία φορά την μέρα και όχι παραπάνω. Η υπερβολική χρήση ενδέχεται να ξηράνει την επιδερμίδα σας.

Μετά από 6 εβδομάδες συνεχούς χρήσης, θα δείτε εμφανή αποτελέσματα.

Εναλλακτικά, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο με 1 κουταλιά της σούπας ενυδατική κρέμα χεριών και εφαρμόστε το μείγμα κάνοντας μασάζ για 10-15 λεπτά. Μετά αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Καλλυντική ή φαρμακευτική λευκαντική κρέμα για τα χέρια

Στα καταστήματα καλλυντικών και στα φαρμακεία θα βρείτε πληθώρα από λευκαντικές κρέμες που μπορούν να απαλύνουν τις δυσχρωμίες του δέρματος. Κάποιες είναι πιο αποτελεσματικές ενώ άλλες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν.

Αν λοιπόν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν δερματολόγο που θα σας προτείνει το ιδανικό προϊόν για την περίπτωση σας.

Τα πιο χαρακτηριστικά συστατικά που μπορούν να επαναφέρουν στην επιδερμίδα την χαμένη της φωτεινότητα είναι:

  • Υδροκινόνη (Hydroquinone)
  • Τρανεξαμικό οξύ (Tranexamic acid)
  • Υδροξυαιθανικό οξύ (Glycolic acid)
  • Κοζικό οξύ (Kojic acid)
  • Εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας (Liquorice exract)
  • Νικοτιναμίδη (Nicotinamide)
  • Βιταμίνη C

Για την λευκαντική κρέμα με υδροκινόνη συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως χορηγείται μόνο μετά από ιατρική συνταγή. Η χρήση της ωστόσο είναι αμφιλεγόμενη και μπορεί να έχει παρενέργειες. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της, μπορεί η υδροκινόνη να μειώνει τον σχηματισμό μελανίνης στο δέρμα «σβήνοντας» το πρόβλημα, όμως η διακοπή της χρήσης της σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να επαναφέρει τις σκούρες κηλίδες στα χέρια.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν φυτικές κρέμες που μπορούν να απαλύνουν τις κηλίδες και τις πανάδες από τα χέρια χάρη σε ένα μείγμα βιταμινών και ενυδατικών συστατικών.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται παράλληλα και την συστηματική εφαρμογή αντηλιακής κρέμας στα χέρια προκειμένου να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Αισθητικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων

Πέρα από τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των κηλίδων και των πανάδων στα χέρια και από τις καλλυντικές ή φαρμακευτικές κρέμες, υπάρχουν και οι παρακάτω αισθητικές μέθοδοι.

Χημικό πήλινγκ: Αναπλάθει την επιδερμίδα και την ανανεώνει, αφαιρώντας την επιφανειακή κατεστραμμένη στοιβάδα της και αποκαλύπτοντας ένα νέο, υγιές δέρμα. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός εφαρμόζει ένα χημικό διάλυμα που απολεπίζει την επιδερμίδα, διώχνοντας τα νεκρά της κύτταρα. Μαζί με αυτά φεύγουν και οι πανάδες – κηλίδες.

Δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους: Πρόκειται για μια μέθοδο μηχανικής βαθιάς απολέπισης που ανανεώνει την επιδερμίδα, καθαρίζοντας την σε βάθος και απαλύνοντας τις ατέλειες όπως οι πανάδες και οι κηλίδες στα χέρια.

Κρυοθεραπεία: Η ελάχιστα αυτή επεμβατική μέθοδος παγώνει τοπικά τα σημεία με τις δυσχρωμίες. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται υγρό άζωτο σε θερμοκρασίες -175°C και -160°C που καταστρέφει τους παθολογικούς ιστούς. Μετά την εφαρμογή του ενδέχεται να υπάρξει μικρός ερεθισμός στο δέρμα, ο οποίος όμως υποχωρεί και αποκαλύπτεται μια νέα φωτεινή επιδερμίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

IPL και λέιζερ: Οι δυο αυτές μέθοδοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν δημιουργήσει τη μελανίνη. Διαφέρουν όμως όσον αφορά την τεχνολογία τους. Η μεν IPL βασίζεται στο παλμικό φως, ενώ το Laser στην απότομη θερμική εναπόθεση ενέργειας. Βέβαια η εφαρμογή του λέιζερ δεν συνίσταται για περιπτώσεις βαθιών μελασμάτων, διότι μπορεί να προκληθούν φλεγμονές, οι οποίες εντείνουν την εναπόθεση μελανίνης στα σημεία αυτά.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα