Τα ξύλινα παρκέ χαρίζουν σε ένα χώρο class, προσδίδουν ζεστασιά και δίνουν ύφος φιλόξενου σπιτιού. Είναι από τα πιο ανθεκτικά είδη πατώματος, μαζί με τα πλακάκια απομίμησης ξύλου, μόνο όμως αν τους συμπεριφερθείς σωστά.

Αν θες να προστατέψεις την επένδυση που έχεις κάνει και να επεκτείνεις την διάρκεια ζωής του παρκέ σου, πρέπει να ακολουθήσεις αυτά τα μικρά βηματάκια. Όχι μόνο θα μάθεις πως το να καθαρίσεις το παρκέ σου είναι εύκολο, αλλά θα αποφύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες.  Γιατί το να καθαρίσεις το παρκέ και ποια κοινά λάθη να αποφύγεις είναι απλά θέμα γνώσης!

Βασικές αρχές καθαρίσματος παρκέ

Βήμα πρώτο: απομάκρυνε όσα έπιπλα είναι εύκολο να μετακινηθούν. Η δουλειά σου έγινε μόλις ευκολότερη.
Λάθος πρώτο: Δεν επενδύεις σε προστατευτικά στα πόδια των επίπλων. Δεν πρόκειται μόνο για την καθαριότητα. Κάθε μικρή η μεγάλη κίνηση επίπλων στο παρκέ, μπορεί να γρατζουνίσει το παρκέ, ειδικά στο σύρσιμο, αλλά όχι μόνο. Ακόμα και όταν κάθεσαι στον καναπέ, μια ελάχιστη κίνηση των ποδιών γίνεται και όλο το βάρος πέφτει εκεί. Τα προστατευτικά pads ή τσοχάκια θα σε σώσουν.

  Πως να φτιάξετε μόνοι σας σαπούνια με άρωμα λεβάντας

Βήμα δεύτερο: Σκούπισμα του πατώματος.

Λάθος δεύτερο: Αν σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα, είναι λάθος να μην χρησιμοποιείς το ειδικό εξάρτημα με την μαλακότερη βούρτσα που είναι ειδικό για παρκέ.

Βήμα τρίτο: Σφουγγάρισμα του πατώματος. Χρειάζεται χλιαρό νερό (όχι καυτό) και λίγες σταγόνες καθαριστικού πιάτων.
Λάθος τρίτο: Δεν στραγγίζεις πολύ την σφουγγαρίστρα. Το παρκέ δεν θέλει σφουγγάρισμα με βρεγμένη σφουγγαρίστρα, αλλά με νωπή. Η περισσευούμενη υγρασία αφήνει λεκέδες ή περνάει στο παρκέ και με τον καιρό αυτό φουσκώνει…
Βήμα τέταρτο: Σκούπισε το παρκέ με ένα ύφασμα για να στεγνώσει, χρειάζεται απαλό ύφασμα και τρίψιμο με κυκλικές κινήσεις.
Λάθος τέταρτο: Αν χρησιμοποιήσεις ακατάλληλο ύφασμα μπορεί να αφήσει νερά ή λεκέδες. Επέλεξε μαλακό βαμβακερό ύφασμα από αυτά που χρησιμοποιούνται στο στέγνωμα πιάτων ή το γυάλισμα μαχαιροπήρουνων.

 Βήμα πέμπτο: Αν το παρκέ σου δεν γυαλίζει, χρησιμοποίησε άλλο στεγνό ύφασμα με λίγο καθαριστικό ειδικά για παρκέ. Θυμήσου τις κυκλικές κινήσεις!
Λάθος πέμπτο: Δεν χρησιμοποιείς καθαριστικό που συστήνει ο κατασκευαστής. Το λάθος καθαριστικό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή εκείνου που το εγκατέστησε.

πηγή

  10 έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσεις τις παλιές και μονές κάλτσες σου