Μην χασετε

Πως θα φτιάξετε το πιο λαχταριστό Κανταΐφι: Ένα αγαπημένο, παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό

Ένα αγαπημένο, παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που μαζί με το μπακλαβά είναι τα πιο αγαπημένα γλυκά στα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και όχι μόνο. Μια Μικρασιάτικη, απλή και εύκολη συνταγή για ένα σπιτικό και τραγανό κανταΐφι με 5 μόνο υλικά, γεμιστό με καρύδια αρωματισμένα με κανέλα και τραγανό φύλλο που σίγουρα θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με την υπέροχη γεύση του! Δοκιμάστε το!!!

Advertisements

Υλικά συνταγής

Για το σιρόπι

  • 495 γρ. νερό
  • 675 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση και το φύλλο

  • 120 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού

Εκτέλεση συνταγής

Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακατεύετε και τα βράζετε για 2 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως το σιρόπι.

Για τη γέμιση και το φύλλο: 

  1. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. και το βουτυρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά του. Χοντροσπάτε τα καρύδια τα μεταφέρετε σε μικρό μπολ, προσθέτετε και τη κανέλα και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
  2. Απλώνετε το φύλλο κανταΐφι σε καθαρό πάγκο και το “ξάνετε” με τα χέρια σας ώστε να μην είναι κολλημένες οι “κλωστές” μεταξύ τους. Στη συνέχεια, χωρίζετε το φύλλο σε, όσο το δυνατόν ίσα μεταξύ τους ελαφρώς μακρόστενα μέρη. (Περίπου 16-17 ίσα μέρη).
  3. Στην άκρη του κάθε ενός ρίχνετε λίγη γέμιση καρυδιών και τα τυλίγετε σε ρολάκια έτσι ώστε να θωρακίζετε η γέμιση μέσα στο φύλλο. (Δείτε τη διαδικασία στο βίντεο). Τοποθετείτε τα έτοιμα ρολάκια στο ταψί σε κύκλους, κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο και μετά “περνάτε” ένα μαχαίρι  ανάμεσα στις στρώσεις όπως θα δείτε στο βίντεο.
  4. Με ένα πινέλο αλείφετε τα ρολάκια και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 1½ περίπου ώρα ή μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια του φύλλου και να πάρει ένα χρυσό μελί χρώμα.
  5. Για το σιρόπιασμα: Τα ξεφουρνίζετε και αμέσως, όπως είναι καυτό το περιχύνετε με το τελείως κρύο σιρόπι, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού τα κανταϊφάκια με το σιρόπι. Τα αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα να κρυώσουν και να απορροφήσουν καλά το σιρόπι τους και … καλή σας απόλαυση!

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα