Advertisements

Τα σημερινά έξυπνα οικιακά πλυντήρια ρούχων ίσως να μην εξουδετερώνουν τα βακτήρια εξίσου καλά με τα παλαιότερα.

Αυτό το εύρημα προκύπτει μετά την εμφάνιση ενός ανθεκτικού παθογόνου που βρέθηκε στα ρούχα των βρεφών σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών σε ένα γερμανικό παιδικό νοσοκομείο – παρά τις κανονικές προφυλάξεις που είχαν ληφθεί για την εξάλειψη τέτοιου είδους υπερμικροβίων. Ο πιθανός “ένοχος” εντοπίστηκε στο δωμάτιο πλυντηρίων του νοσοκομείου.

Advertisements

Εκεί οι ειδικοί του περιοδικού Applied and Environmental Microbiology, που διεξήγαγαν και την έρευνα, βρήκαν οικιακά πλυντήρια ρούχων αντί για τα συνηθισμένα βιομηχανικά πλυντήρια ρούχων υψηλής θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται συνήθως σε νοσοκομεία.

Ευτυχώς, τα βρέφη απλά εκτέθηκαν στο ανθεκτικό σε φάρμακα παθογόνο Klebsiella oxytoca αλλά δεν μολύνθηκαν στη πραγματικότητα, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Για όσους από εμάς που χρησιμοποιούμε κρύο ή ζεστό νερό σε κύκλους γρήγορου πλυσίματος ή στεγνώνουμε τα ρούχα μας στους κάδους, κάποια δυνατά… ζιζάνια θα παραμείνουν στα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα μας, αλλά η πιθανότητα ύπαρξης επικίνδυνων και ανθεκτικών βακτηρίων στα πλυντήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια είναι πολύ μακρινή», δήλωσε στο healthline ο Dr. Bruce Hirsch ειδικευμένος γιατρός για τις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore στο Manhasset της Νέας Υόρκης.

Κρατώντας το πλυντήριο σου καθαρό

Πώς θα διατηρήσεις τα ρούχα και το πλυντήριο σου απαλλαγμένα από τις χειρότερες βακτηριακές μολύνσεις, λοιπόν;

Advertisements

«Τα βακτηρίδια τείνουν να κρύβονται στο συρτάρι των απορρυπαντικών, στα λάστιχα από καουτσούκ και στον κάδο πλυσίματος» αναφέρει η Hilary Metcalf, ειδική στην πρόληψη επιδημιών στο Mission Hospital του Orange County στην California,.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε πλυντήρια που φυλάσσονται σε υγρά περιβάλλοντα όπως γκαράζ ή υπόστεγα, καθώς αυτά είναι τα τέλεια περιβάλλοντα για να ευδοκιμήσουν τα βακτηρίδια.

Και τα μικρόβια όπως το Ε. Coli, η σαλμονέλα και η Klebsiella oxytoca μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, δερματικές λοιμώξεις, κράμπες στην κοιλιά, έμετο και διάρροια, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Δοκίμασε να καθαρίζεις τον κάδο με διάλυμα που περιέχει 10% χλωρίνη, προτείνουν κάποιοι ειδικοί.
  • Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να πλύνεις με καυτό νερό το πλυντήριο (χωρίς να έχει ρούχα ο κάδος).
  • «Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά το πλύσιμο του πλυντηρίου σου μία φορά το μήνα μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση της οικογένειάς σου σε μικρόβια και λοιμώξεις», συμπληρώνει η Metcalf .
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσαι σε κάθε κύκλο πλύσης. Αντ ‘αυτού, επίλεξε τις ρυθμίσεις πλυσίματος για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τον τρόπο που έχει λερωθεί το ρούχο.
  • «Το κανονικό πλύσιμο στο σπίτι θα απομακρύνει επαρκώς τη βρωμιά. Ωστόσο, εάν τα ρούχα έχουν μολυνθεί με αίμα ή σωματικά υγρά, η διαδικασία πλύσης πρέπει να ενισχυθεί με απολυμαντικό όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το νερό να είναι στους 70 βαθμούς κελσίου» δήλωσε.
  • Τέλος, υπάρχει κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό για τα βακτήρια. Τι είναι αυτό; Προσπάθησε να στεγνώνεις τα ρούχα σου στον ήλιο και όχι στον κάδο στεγνώματος. Τόσο απλά.
Advertisements

Πηγή