Η σουσαμόπιτα, σαμόπιτα ή σησαμόπιτα είναι η πιο αέρινη και γευστική εκδοχή του μπακλαβά.

Μπορεί στο μυαλό μας να έχει επικρατήσει η γέμιση από καρύδι ή φιστίκι, αλλά και το αρωματικό σουσάμι είναι το ίδιο δημοφιλές στη Θεσσαλία και το πιο Βόρειο κομμάτι της Ελλάδας.

Υλικά

Για την σουσαμόπιτα

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 150 gr. βιολογικό σουσάμι αναποφλοίωτο
  • 50 gr. καρύδι
  • 60 gr. φρυγανιά τριμμένη
  • 30 gr. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 150 ml. ελαιόλαδο ελαφρύ ή σησαμέλαιο

Για το σιρόπι

  • 315 gr. ζάχαρη
  • 290 ml. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Μοσχοκάρφια
  • 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το Φύλλο κρούστας μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει πλήρως. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160ο C.

2.  Κατόπιν και όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Αλέθουμε επίσης και το καρύδι. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

  Πως να φτιάξετε πεντανόστιμα μπιφτέκια γαλοπούλας με κίτρινο ρύζι και πιπεριές

3.  Για να φτιάξουμε την πίτα χρησιμοποιούμε ένα ταψί 25 εκ., το οποίο λαδώνουμε καλά.

Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι απλή, στρώνουμε τρία φύλλα και έπειτα πασπαλίζουμε με τη γέμιση κάθε φύλλο που βάζουμε, τελειώνουμε με τρία φύλλα, κόβουμε όσο φύλλο εξέχει και «κλείνουμε» τη σαμόπιτα.

4. Κόβουμε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι. Επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι. Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε», δηλαδή ζεσταίνουμε, το λάδι της επιλογής μας.

5.  Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ρίχνουμε με προσοχή το καυτό λάδι, όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι πρέπει να δείχνει πως ψήνονται τα φύλλα. Ραντίζουμε πρώτα στις χαρακιές που κάναμε και μετά στις άκρες, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα.

6. Ψήνουμε τη σουσαμόπιτα για περίπου 55-60 λεπτά στους 165ο C. Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.

7.  Μόλις είναι έτοιμη η πίτα τη σιροπιάζουμε καυτή με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, χωρίς να βιαζόμαστε. Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.

  Μελιτζάνες γεμιστές με κουσκούς: Μια νόστιμη συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι

 

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε ψιλοτριμμένο καρύδι, αμύγδαλο ή φιστίκι, μειώνοντας αντίστοιχη ποσότητα από το σουσάμι.
– Στη σησαμόπιτα ταιριάζει και το πορτοκάλι.
– Η φρυγανιά μπορεί να αντικατασταθεί με τριμμένο παξιμάδι ολικής άλεσης.
– Το σιρόπι μπορεί να αντικατασταθεί και με μέλι, το οποίο αραιώνουμε βράζοντάς το σε χαμηλή θερμοκρασία με λίγο νερό.
– Αν χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην αφρίσει.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ