Μην χασετε

Αυτός είναι ο τρόπος για να καθαρίσετε την σχάρα χωρίς σαπούνι και νερό

Με τον καιρό να γίνεται ολοένα και πιο ζεστός, η σεζόν των μπάρμπεκιου στον κήπο έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Μπορεί να έχεις καταλάβει ακριβώς πότε πρέπει να γυρίσεις ένα μπιφτέκι από την άλλη πλευρά και πώς να δώσεις στα λαχανικά μια απολαυστική καπνιστή γεύση, αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που πολλοί σεφ δεν καταφέρνουν πάντα να τελειοποιήσουν, είναι ο καθαρισμός.

Όπως τονίζει ο σεφ του District στο Los Angeles, Luis Cuadra, μια βρώμικη σχάρα δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίνδυνο πυρκαγιάς εάν αγνοηθεί για πολύ καιρό. Ο Cuadra και ο Paul Gregory, σεφ του LA’s Double Take, μοιράζονται τις συμβουλές τους για το πώς να καθαρίσεις μια σχάρα χωρίς σαπούνι και νερό.

Advertisements

 

Πρώτα, κάλυψε την περιοχή μαγειρέματος με αλουμινόχαρτο

Ενώ μπορεί να έχεις ήδη μάθει να αφήνεις το φαγητό σου να “ξεκουράζεται” κάτω από το αλουμινόχαρτο μετά το μαγείρεμα, το οποίο το βοηθά να ανακτήσει την υγρασία, ίσως να μην γνωρίζεις ότι το αλουμινόχαρτο είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να διατηρήσεις την ψησταριά καθαρή. “Μόλις τελειώσω το ψήσιμο, βάζω ένα διπλό στρώμα φύλλου αλουμινίου σε ολόκληρη την περιοχή μαγειρέματος και το αφήνω εκεί για περίπου 10 έως 15 λεπτά, ενώ η σχάρα είναι ακόμα ανοιχτή”, λέει ο Cuadra. “Αυτό το τέχνασμα βοηθά στην μόνωση και την αύξηση της θερμοκρασίας της ψησταριάς, κάτι που κάνει ευκολότερο για τα συσσωρευμένα πράγματα να γίνουν πιο εύθραυστα ή απλά να καούν και να πέσουν”.

Αφού περάσει αρκετός χρόνος, ο Cuadra απενεργοποιεί τη σχάρα και αφήνει το αλουμινόχαρτο να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά – ή έως ότου τελειώσει το φαγητό. “Η σχάρα θα είναι αρκετά δροσερή ώστε να μην καώ από τη ζέστη και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώ ένα πινέλο ψησίματος για να σπάσω τυχόν αντικείμενα όπως μια σάλτσα”, προσθέτει. “Αφήνω επίσης το φύλλο στη σχάρα όταν δεν χρησιμοποιείται. Την επόμενη φορά που θέλω να ψήσω στη σχάρα, ενεργοποιώ τη σχάρα με το ίδιο φύλλο, το οποίο επιτρέπει στη σχάρα να φτάσει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το επαναχρησιμοποιώ μερικές φορές, ώστε να μην χαθεί”.

 

Advertisements

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το αλουμινόχαρτο για να καθαρίσεις τη σχάρα

“Μόλις τελειώσω με την επαναχρησιμοποίηση αυτών των φύλλων αλουμινίου για να μονώσω τη σχάρα μου, τα τυλίγω χαλαρά σε μπάλες και τα χρησιμοποιώ ως λειαντική επιφάνεια για να καθαρίσω δυσπρόσιτα μέρη”, σημειώνει ο Cuadra. “Αν δεν έχω πινέλο, τότε αυτό με βοηθά να αφαιρέσω τυχόν σωματίδια που έχουν κολλήσει στη σχάρα.”

 

Καθάρισε τις σχάρες ξεχωριστά όταν χρειάζεται

Τα γράσα και τα καμένα κομμάτια στις σχάρες μπορούν να συσσωρευτούν σε σημείο χωρίς επιστροφή, και όταν συμβεί αυτό, δεν έχει σημασία πόσο καθαρό είναι το συρματόπλεγμα που θα χρησιμοποιήνσεις. “Εάν στις σχάρες συσσωρεύονται πάρα πολύ σκουπίδια, βύθισε τη σε μια σακούλα σκουπιδιών με δύο φλιτζάνια ξύδι και ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα”, προσθέτει ο Gregory.

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα