Μην χασετε

Ουρολοίμωξη: Τα 5 βασικά μέτρα αντιμετώπισης

Advertisements

Εάν αισθάνεστε πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, το πιθανότερο είναι ότι έχετε πάθει ουρολοίμωξη.

Η ουρολοίμωξη είναι λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης.

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη.

Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη περιλαμβάνει τόσο φάρμακα όσο και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες:

Advertisements

Περισσότερο νερό:

Τα υγρά που καταναλώνουμε –κυρίως το νερό αλλά και τα υγρά που παίρνουμε από τα ποτά/ροφήματα χωρίς ζάχαρη, τα φρούτα και τα λαχανικά– απομακρύνουν τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη και παράλληλα αραιώνουν τη σύσταση των ούρων. Όταν τα ούρα είναι πιο αραιά, άρα και πιο ανοιχτόχρωμα, είναι λιγότερο όξινα κι έτσι ο πόνος είναι πιο ήπιος κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Αποφύγετε καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς η καφεΐνη ερεθίζει την ουροδόχο κύστη.

Αντιβίωση:

Εάν η ουρολοίμωξη είναι ήπια, είναι πιθανό να υποχωρήσει από μόνη της μετά από 1-2 ημέρες. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβίωση. Η διάρκεια της αγωγής θα εξαρτηθεί από το συγκεκριμένο φάρμακο που θα συστήσει ο γιατρός. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει πάντα να ολοκληρώνετε τον «κύκλο» της αντιβίωσης και να μη διακόπτετε τη λήψη της όταν αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα.

Παυσίπονα:

Η σοβαρή ουρολοίμωξη συνοδεύεται συνήθως από έντονο πόνο στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης. Θα χρειαστούν 1-2 ημέρες για να αρχίσει να δρα η αντιβίωση, οπότε μέχρι τότε καλό θα είναι να καταφύγετε σε ένα παυσίπονο.

Advertisements

Θερμότητα:

Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα ή ζεστές κομπρέσες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Άνετα ρούχα:

Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα και τα εσώρουχα από συνθετικό ύφασμα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, διευκολύνοντας την επιβίωση και την ανάπτυξη των βακτηρίων. Προτιμήστε κάτι άνετο από βαμβακερό ύφασμα που «αναπνέει» περισσότερο.

onmed.gr

 

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα