Μην χασετε

Μυστικά για το πιο αφράτο κι αέρινο παντεσπάνι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεμυαλιστικό, από ένα κουτάλι που βυθίζεται σε μια βελούδινη, αέρινη τούρτα με αφράτο παντεσπάνι.

Advertisements

Άλλωστε, όταν φτιάχνεις τη σπιτική σου τούρτα, εξοικονομείς χρήματα μιας και είναι πολύ πιο οικονομικό το σπιτικό γλυκό.

Δες λοιπόν εδώ όλα τα μυστικά, για να γίνεται το παντεσπάνι σου, ένας αφρός και να σου παραγγέλνουν όλοι να τους  φτιάχνεις θεϊκές τούρτες.

Εργαλεία που χρειάζεσαι για το παντεσπάνι

  • Μίξερ χειρός
  • Μαλακή σπάτουλα μαρίζ (θα σε βοηθήσει να σκάψεις τα τοιχώματα του μπολ καθ’ όλη την διάρκεια την ανάμειξης των υλικών).
  • Μπολ ανάδευσης-μπασίνα
  • Σίτα ψιλή
  • Αντικολλητικό χαρτί
  • Ταψάκια ισομεγέθη
  • Σχάρα ζαχαροπλαστικής

Προετοιμασία

Μια καλή προετοιμασία θα σου μειώσει τον χρόνο που θα ασχοληθείς με το παντεσπάνι.

  • Διάβασε καλά την συνταγή σου για να κατανοήσεις πλήρως τα στάδια.
  • Είναι βασικό να ελέγχεις τη σωστή θερμοκρασία του φούρνου σου. Γι’ αυτό χρειάζεσαι ένα θερμόμετρο φούρνου, ώστε με σιγουριά, να γνωρίζεις σε ποια θερμοκρασία αντιστοιχεί η λυχνία του φούρνου. Σας το λέω αυτό γιατί αρκετοί παραπονιέστε για το ψήσιμο του φούρνου.
  • Συγκέντρωσε τα υλικά σου στον πάγκο.
  • Μέτρησε σωστά και βάλε τα στη σειρά, ανάλογα με την σειρά που μπαίνουν στην εκτέλεση.
  • Φρόντισε τα υλικά σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν η συνταγή απαιτεί κάτι άλλο. Τα αυγά πάντα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο αν απαιτεί η συνταγή να είναι πάντα μαλακό.
  • Χώρισε τα αυγά ,τον κρόκο από το ασπράδι από πριν, αν αυτό στο ζητάει η συνταγή.
  • Για αέρινο παντεσπάνι, κοσκίνισε σε ψιλή σίτα και δυο και τρεις φορές όλα τα στερεά υλικά σου αλεύρι, κακάο, μπέικιν κλπ.
  • Βουτύρωσε πολύ καλά τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις για το παντεσπάνι. Σου προτείνω να στρώσεις και αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση από τα ταψάκια .Έτσι θα είναι πιο εύκολο το ξεφορμάρισμα από τα ταψιά.
  • Προθέρμανε καλά τον φούρνο σου.

Τούρτα κωκ με γλάσο σοκολάτας

Τούρτα κωκ

Επί το έργον

  • Είναι πολύ βασικό, όταν θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μπουν στο ταψί χωρίς καθυστέρηση, και έτσι γρήγορα να μπουν και στο φούρνο.Ένα μίγμα για παντεσπάνι που είναι στις φόρμες και στέκεται στον πάγκο μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, κάνει μεγάλες τρύπες και δεν πάρει το σωστό ύψος, επειδή το άφησες να περιμένει στην άκρη.
  • Μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις μια πρέζα αλάτι ή λίγες σταγόνες λεμόνι ή κρεμόριο στα ασπράδια όταν τα χτυπάς σε μαρέγκα, για το παντεσπάνι. Αυτά τα υλικά θα βοηθήσουν τα ασπράδια να φουσκώσουν, τη μαρέγκα να κρατήσει τον όγκο της και κατά συνέπεια το παντεσπάνι να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
  • Την ώρα που πρέπει να βάλεις τη μαρέγκα στο μίγμα, πρόσθεσε στην αρχή μια δυο κουταλιέςκι αναδίπλωσε το μίγμα με σπάτουλα  ώστε να αραιώσει. Μετά μπορείς να προσθέσεις την υπόλοιπη μαρέγκα αναδιπλώνοντας απαλά ώστε να μην χάσεις καθόλου από τον όγκο που έχει η μαρέγκα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα τέλειο κι αφράτο παντεσπάνι.
  • Όλα τα στερεά υλικά υλικά πρέπει να μπουν στο μίγμα κοσκινισμένα. Σας το λέω ξανά, γιατί είναι πολύ βασικό να έχει εξαφανιστεί και το παραμικρό γρομπαλάκι αλευριού. Αλλιώς θα παραμείνει σβόλος και μέσα στο παντεσπάνι.
  • Χρειάζεται απαλό ανακάτεμα των στερεών υλικών,  με μαλακή σπάτουλα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μίγμα.
  • Μην ανακατεύεις για πολύ ώρα γιατί το αλεύρι θα αρχίσει να αποβάλει τη γλουτένη, με αποτέλεσμα το παντεσπάνι να βγει λαστιχωτό, χωρίς πολύ όγκο και σφιχτό, συμπαγές.  Άλλωστε θα δεις ότι το μίγμα που έφτιαξες, είναι αέρινο και αφράτο, και δεν θέλεις να πάει χαμένος ο κόπος σου.
  • Βάλε το μίγμα στα ταψάκιαΙσομοίρασέ τοΊσιωσε απαλά την επιφάνεια.

Στο ψήσιμο

  • Βάλε χωρίς καθυστέρηση, τα ταψάκια στον ζεστό φούρνο, στην προτεινόμενη θερμοκρασία (κάθε συνταγή μου σας εξηγεί ακριβώς την θερμοκρασία, τη σχάρα που τοποθετούμε καθώς και την διάρκεια ψησίματος που ποικίλει πάντα ανάλογα την συνταγή).
  • Είναι πολύ βασικό, να μην ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όταν ψήνουμε παντεσπάνι.
  • Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όμως πάντα για σιγουριά, θέλω να ελέγχεις αν ψήθηκε σωστά το εσωτερικό του, μπήγοντας μια καθαρή λάμα μαχαιριού ή οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή από ζύμη, το παντεσπάνι είναι έτοιμο.
 Μετά το ψήσιμο
  • Αφήνουμε τα παντεσπάνια να σταθούν για 10′ στα ταψάκια κι έπειτα ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν τελείως.
  • Αν θέλετε να κόψετε οριζόντια το παντεσπάνι για να το γεμίσετε ενδιάμεσα, αφού κρυώσει πολύ καλά, τυλίξτε το σε μεμβράνη τροφίμων και βάλτε το στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο σκληραίνει και κόβεται πιο εύκολα χωρίς να τρίβεται.
  • Το παντεσπάνι διατηρείται για 3 ημέρες στο ψυγείο ή για 3 μήνες στην κατάψυξη, αφού το τυλίξουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
  • Τα παντεσπάνια που ψύχονται ή καταψύχονται πρέπει πρώτα να σιροπιάζονται.

Advertisements

Στο μοντάρισμα

  • Το ολόφρεσκο παντεσπάνι μπορεί να μπει και στεγνό σε μια τούρτα γιατί θα ρουφήξει την υγρασία από την κρέμα γέμιση και την επικάλυψη.
  • Μια απλή μαρμελάδα στη μέση και μια ωραία επικάλυψη γύρω από τα αφράτα παντεσπάνια, είναι αρκετά, ώστε να δημιουργήσεις μια μοναδική και οικονομική τούρτα. 

Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα