Η μπουγάτσα είναι από τις αγαπημένες παραδοσιακές πίτες. Το τραγανό φύλλο της και η πλούσια, κρεμώδης γέμιση, την κάνουν ακαταμάχητη για μικρούς και μεγάλους.

Advertisements

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Εκτός φυσικά από την κλασική συνταγή, υπάρχουν πολλές ακόμα, λίγο πιο ιδιαίτερες, όπως είναι και αυτή του Άκη που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Ο αγαπημένος μας σεφ μας δείχνει πώς να φτιάξουμε βήμα-βήμα μία λαχταριστή μπουγάτσα με φιστικοβούτυρο που είναι βέβαιο ότι θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι.

Υλικά:

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 2 κρόκους, από μέτρια αβγά
  • 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. φιστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. γάλα, 3,5%
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2 κ.σ. φιστίκια, αράπικα, χοντροκομμένα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30×35 εκ. με ένα πινέλο.
  • Απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας στο ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρά, καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό ελαφρά.
  • Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα τσαλακώνουμε, και τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (σαν ακορντεόν), προσέχοντας να μην τα πιέζουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους.
  • Αν περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα.
  • Τοποθετούμε το ταψί ψηλά και όχι χαμηλά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά τα φύλλα και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τους κρόκους των αβγών, την κρυσταλλική ζάχαρη και το φιστικοβούτυρο.
  • Χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοχείο, για να μπορέσουμε να το ρίξουμε ευκολότερα στο ταψί.

Για τη σύνθεση

Advertisements
  • Αφαιρούμε το ταψί με τα φύλλα από τον φούρνο, ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα φύλλα, και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180oC στον αέρα.
  • Τοποθετούμε και πάλι το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτἀ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  • Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και τα χοντροκομμένα φιστίκια.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Advertisements