Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα γίνονται μητέρες μετά τα 40.

Advertisements

Η εξέλιξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η λύση της κατάψυξης ωαρίων επιδρούν εφησυχαστικά και αφήνουν το περιθώριο για μια εγκυμοσύνη αργότερα.

Ακόμα κι αν υπάρχουν αυτές οι λύσεις όμως, δε σημαίνει ότι η μειωμένη γονιμότητα δεν μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Κίνδυνοι για το έμβρυο

Ο κίνδυνος αυτισμού αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της εγκύου, αλλά υπεύθυνη γι’ αυτό μπορεί να είναι και η αυξημένη ηλικία του πατέρα.

Advertisements

Άλλοι κίνδυνοι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας είναι τα αυξημένα ποσοστά προεκλαμψίας, η υψηλότερη αρτηριακή πίεση, ο αυξημένος κίνδυνος αποβολής, ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης, το ενδεχόμενο για σύνδρομο Down, ενώ και τα ποσοστά θνησιγένειας είναι μεγαλύτερα.

Πάντως, η πλειοψηφία των εγκύων άνω των 40 ετών θα έχει μια καλή εγκυμοσύνη και θα μπορέσει να αποκτήσει υγιή μωρά.

Πού πρέπει να δοθεί προσοχή

Καθώς ο κίνδυνος επιπλοκών παραμένει υψηλότερος αν θελήσετε να αποκτήσετε παιδί μετά τα 40 σας χρόνια, είναι σημαντικό να λάβετε κάποια μέτρα για να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Προτού και αφού μείνετε έγκυος, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή υψηλής διατροφικής αξίας, να λαμβάνετε καθημερινά φυλλικό οξύ, απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, και ό,τι άλλο σας χορηγήσει ο γυναικολόγος σας.

Θα πρέπει να διατηρήστε σε μια καλή φυσική κατάσταση δίνοντας έμφαση σε σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το κολύμπι.

Αν έχετε προβλήματα υγείας, αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Advertisements

Μετά τα 40 η εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό θα χρειαστεί να κάνετε όλες τις απαραίτητες ειδικές εξετάσεις, όπως είναι η αμνιοπαρακέντηση και η χοριακή εξέταση για να αποκλειστούν οι πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Ο γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα γίνει ο τοκετός με καισαρική τομή ή όχι ανάλογα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η υγεία της εγκύου

Η μητρότητα μετά τα 40 δε συνεπάγεται λιγότερο καλή υγεία και ενέργεια για τη μητέρα.

Παρόλα αυτά, όσο περισσότερο καθυστερεί μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, τόσο πιο ευτυχισμένη νιώθει όταν τελικά τα καταφέρνει.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που γεννούν χωρίς εξωσωματική σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο.

Πάντως, η ηλικία που έχει μια γυναίκα στον τελευταίο τοκετό της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο προσδιορισμού της διαδικασίας γήρανσής της.

Advertisements

Η φυσική ικανότητα μιας γυναίκας να κάνει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία υποδεικνύει ότι το αναπαραγωγικό της σύστημα γερνάει αργά και επομένως το ίδιο συμβαίνει και με το υπόλοιπο σώμα της.

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements