Τι κοιτάνε οι άντρες και τι οι γυναίκες; Με ποια κριτήρια επιλέγουν συντρόφους; Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια σχέση; Τι δείχνουν οι έρευνες;

 

Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για τους λόγους που οδηγούν τα δύο φύλα σε μια ∈ρωτική επιλογή. Τι δείχνουν τα στατιστικά, αλλά και η εμπειρία των ειδικών; Ο λόγος στην κ.Μίνου…

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην επιλογή συντρόφου φαίνεται να επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και από την κοινωνικοοικονομική θέση του συντρόφου, δίνοντας όμως τα δύο φύλα διαφορετικό βάρος σε αυτούς τους δύο τομείς, ενώ διαφέρει και η ιεράρχηση των χαρακτηριστικών.

 

Οι άντρες παρακινούνται περισσότερο από το οπτικό ερέθισμα. Για τους περισσότερους τα εξωτερικά χαρακτητιστικά μίας γυναίκας είναι αυτά που τους καθορίζουν σε πρώτο επίπεδο αν επιθυμούν να έχουν μία σ∈ξουαλική σχέση μαζί της. Μετά από αυτό διαπιστώνουν την ανάγκη ή την επιθυμία τους για μία πιο στενή σχέση. Αρχικά λοιπόν, προσδιορίζουν ποιες γυναίκες είναι αποδεκτές για σ∈ξουαλικές σχέσεις και έπειτα αξιολογούν ποιες αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή.

  8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση

Αντίθετα για τις γυναίκες το κυρίαρχο ερέθισμα για την προσέγγιση ενός άνδρα είναι η κοινωνικοοικονομική του θέση. Μέσα από μία ασυνείδητη διανοητική διαδικασία, η υψηλή κοινωνική και οικονομική θέση του άντρα έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν το πόσο ελκυστικός εξωτερικά και επιθυμητός σ∈ξουαλικά είναι αυτός ο άντρας στα μάτια των περισσότερων γυναικών. Αρχικά λοιπόν προσδιορίζουν ποιοι άντρες είναι κοινωνικά, εμφανισιακά και προσωπικά αποδεκτοί και μετά αποφασίζουν ποιοί θα μπορούσαν να είναι αποδεκτοί για σ∈ξουαλικές σχέσεις.

 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ

Για την πλειοψηφία των ανδρών τα βασικά κριτήρια για την επιλογή συντρόφου είναι:

-Η εμφάνιση της γυναίκας ώστε να τον διεγείρει σ∈ξουαλικά. (Η εμφάνιση είναι ένας υποκειμενικός ορισμός. Παρόλο που υπάρχουν τα κοινωνικά πρότυπα που ασκούν μεγάλη επιρροή στο άτομο, ο κάθε άνδρας μπορεί να δίνει και έναν δικό του ορισμό για την ομορφιά της γυναίκας).

-Να βρίσκεται σε παρόμοιο με το δικό του κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

  8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση

-Να είναι έξυπνη και κοινωνική – Θέλει να προκαλεί το θαυμασμό των άλλων αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και κτητικότητα. Θέλει να νιώθει την ασφάλεια ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είναι “δική” του.

-Να τον προδιαθέτει ότι θα είναι καλή μητέρα, σύζυγος και σύντροφος (έχοντας ως πρότυπο συνήθως τη δική του μητέρα).

-Να ταιριάζουν μεταξύ τους σαν άτομα, να αποδέχεται την προσωπικότητά της -να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, να μπορούν να επικοινωνούν.

 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ

Για την πλειοψηφία των γυναικών τα βασικά κριτήρια για την επιλογή συντρόφου είναι:

-Η μόρφωση του άνδρα, η κοινωνική του θέση, οι οικονομικές απολαβές (να κερδίζει αρκετά χρήματα από τη δουλειά του, να είναι δυναμικός και φιλόδοξος, να προέρχεται από καλή οικογένεια, να είναι αρεστός στους άλλους, να της προκαλεί θαυμασμό).

-Η ποιοτική συναισθηματική επικοινωνία (να δείχνει κατανόηση, να υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους, τρυφερότητα).

-Να την κάνει να νιώθει συναισθηματικά ασφαλής.

-Να την προδιαθέτει ότι θα είναι πιστός σύντροφος και καλός πατέρας.

  8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση

-Να μην την υποτιμά, να την υπολογίζει, να την αναγνωρίζει και να την επιβεβαιώνει.

-Να έλκεται από την εξωτερική του εμφάνιση.

 

Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ