Λοιμώδης μονοπυρήνωση:  Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης και πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ιογενής λοίμωξη, η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται στον ιό Epstein-Barr (EBV), που ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών.

Πρόκειται για λοίμωξη που άλλοι την περνούν «στο πόδι» με ελάχιστες ενοχλήσεις, ενώ άλλοι χρειάζεται να νοσηλευθούν.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τις στοματοφαρυγγικές εκκρίσεις, γι’ αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση έχει ονομαστεί και «νόσος του φιλιού». Έχουν όμως αναφερθεί και περιπτώσεις μετάδοσης με παράγωγα αίματος σε μεταγγίσεις.

Από τη στιγμή που εισέρχεται ο ιός στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της νόσου, μπορεί να περάσουν από 15 μέχρι και 50 ημέρες.

Η λοίμωξη ξεκινά με ήπια συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους και φαρυγγίτιδα, στάδιο που διαρκεί 2-5 ημέρες και μοιάζει με πολλές άλλες λοιμώξεις. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, η φαρυγγίτιδα επιδεινώνεται αρκετά και ο ασθενής φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να καταπιεί. Οι λεμφαδένες στην περιοχή του τραχήλου διογκώνονται, ενώ ο φάρυγγας είναι καλυμμένος με μία λευκωπή ουσία λόγω της έντονης φλεγμονής. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τη 2η ως και την 4η εβδομάδα, αναπτύσσεται και η σπληνομεγαλία, δηλαδή η διόγκωση του σπλήνα πέρα από τα φυσιολογικά όρια, που αφορά περίπου στους μισούς ασθενείς. Συχνά εμφανίζεται και ηπατομεγαλία.

  4 σημαντικά ωφέλη που προσφέρει το γαρύφαλλο στην υγεία μας

Οι πιο πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς άλλα προβλήματα τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η γενικότερη κατάσταση της άμυνας του οργανισμού. Όσο πιο δυνατή είναι, τόσο πιο εύκολα ξεπερνιέται η λοίμωξη.

Στους πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση συστήνονται οι κάτωθι προφυλάξεις:

  • Ανάπαυση ιδιαίτερα κατά την εμπύρετο φάση της νόσου.
  • Αποφυγή καταστάσεων, όπως η άρση βάρους, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση ή να προκαλέσουν τραύμα στην κοιλιά. Ο κίνδυνος ρήξης του διογκωμένου σπλήνα είναι υπαρκτός.
  • Αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ήπατος.
  • Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει, συστήνονται όμως αναλγητικά και αντιπυρετικά όπως η παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.
  • Γαργάρες με διαλύματα για την ανακούφιση από τη φαρυγγίτιδα.

πηγή