Η λιποθυμία, γνωστή επίσης ως συγκοπή, συμβαίνει όταν μειώνονται απότομα τα επίπεδα αίματος ή οξυγόνου ή και των δύο στον εγκέφαλο λόγω της πτώσης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Το 35% των ανθρώπων εκδηλώνουν τουλάχιστον ένα λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε λόγω μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, είτε λόγω άλλων αιτίων.

Η λιποθυμία αφορά τόσο τους ενήλικες, όσο και τα παιδιά.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα μιας επικείμενης λιποθυμίας, ώστε να προφυλάξετε τον εαυτό σας από πιθανούς τραυματισμούς.

Advertisements

Ζάλη:

Αν έχετε σηκωθεί ποτέ απότομα και νιώσατε ότι όλα γυρίζουν, έχετε βιώσει μια ήπια εκδοχή συγκοπής. Όταν είστε ξαπλωμένοι, το αίμα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και μόλις σηκωθείτε πέφτει απότομα λόγω της βαρύτητας. Καθώς το αίμα απομακρύνεται από τον εγκέφαλο όταν είστε σε όρθια στάση, πέφτει η αρτηριακή πίεση και αρχίζετε να λιποθυμάτε.

Βλέπετε σημάδια:

Τα μάτια συχνά δίνουν την πρώτη ένδειξη λιποθυμίας. Λόγω της πίεσης, τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την κακή κυκλοφορία του αίματος. Εάν αρχίσετε να βλέπετε τελείες ή λάμψεις, ξαπλώστε ή καθίστε και τοποθετήστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτό θα κατευθύνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα θα προστατεύσετε το κεφάλι και τον αυχένα σας αν χάσετε τις αισθήσεις σας.

Υπεραερισμός:

Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου, δίνει εντολή για γρηγορότερη αναπνοή. Εάν αρχίσετε να αναπνέετε πολύ γρήγορα και αισθάνεστε ότι θα λιποθυμήσετε, καθίστε ή ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια και βάλτε το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Στη συνέχεια προσπαθήστε να παίρνετε αργές και βαθιές εισπνοές από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα. Το επιπλέον οξυγόνο θα ωφελήσει τα κύτταρα και θα διευκολύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Advertisements

Τρέμουν τα δάχτυλα ή τα χείλη:

Καθώς μειώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, πέφτουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώθετε τρέμουλο ή μούδιασμα στα άκρα, ειδικά στα δάχτυλα και στα χείλη. Χαλαρώστε τη ζώνη, τη γραβάτα ή άλλο ρούχο που πιθανώς σας σφίγγει πριν καθίσετε, προκειμένου να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος.

Ζεσταίνεστε:

Όταν πρόκειται να λιποθυμήσει κάποιος, είναι πιθανό να αισθανθεί μία αίσθηση θερμότητας να κατακλύζει το σώμα του. Αυτό που πραγματικά αισθάνεστε είναι γρήγορη αύξηση της ροής του αίματος, καθώς η καρδιά αντισταθμίζει την έλλειψη αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Μείνετε σε δροσερό και σκιερό μέρος και πιείτε λίγο νερό. Αυτό θα βοηθήσει στην επαναφορά του καρδιακού ρυθμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σωληνοειδής όραση ή όραση σήραγγας (tunnel vision):

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το οπτικό πεδίο είναι τόσο στενό σαν να βλέπει κανείς μέσα από έναν σωλήνα χάνοντας την περιφερειακή όραση και διατηρώντας μόνον την κεντρική. Αποτελεί σημάδι πτώσης της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία. Καθήστε ή ξαπλώστε αμέσως και περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει το σύμπτωμα.

Πολύωρη ορθοστασία:

Όταν στέκεστε, η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά για να αντλήσει αίμα για τον εγκέφαλο. Επειδή το αίμα κατευθύνεται προς τα χέρια και τα πόδια όσο είστε όρθιοι, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα αίματος όταν είστε όρθιοι για μεγάλα διαστήματα.

Advertisements

Ναυτία:

Αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και καταστάσεων (συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της τροφικής δηλητηρίασης και της δηλητηρίασης από αλκοόλ), αν όμως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως η σωληνοειδής όραση ή ο υπεραερισμός, καθήστε ή ξαπλώστε και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και λιποθυμία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά και να μένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.

Μπλε απόχρωση επιδερμίδας:

Οι αργοί και αδύναμοι παλμοί καρδιάς δείχνουν ότι το αίμα δεν φτάνει στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να είναι χλωμή και κάποιες φορές ελαφρώς μπλε, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Καθήστε και κάντε μασάζ με αργές κυκλικές κινήσεις στα χέρια και τα πόδια για να κυκλοφορήσει το αίμα και να επανέλθει η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

onmed.gr

Advertisements

 

 

Advertisements