Χειροποίητα λαζάνια στο φούρνο, φτιαγμένα με πολέντα! Μία αυθεντική ιταλική συνταγή για ζουμερά λαζάνια φούρνου με 4 τυριά, σάλτσα ντομάτας και μπεσαμέλ. Δοκιμάστε την!

Advertisements

 

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. πολέντα
  • 8 φλ. νερό
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 2 κ.σ βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

Advertisements
  • 2 κσ. βούτυρο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 2 φλ. γάλα
  • αλάτι
Για τη γέμιση
  • 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1/2 φλ. γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ
  • 1 φλ. τριμμένο πεκορίνο
  • 1/2 φλ. τυρί φοντίνα ή γραβιέρα
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα
  • φύλλα βασιλικού

 

Εκτέλεση

Για τα ιταλικά λαζάνια με πολέντα και 4 τυριά στο φούρνο, βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το νερό και το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα που να σιγοβράζει και ρίχνουμε βροχηδόν την πολέντα.

Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για περίπου 20΄σε πολύ χαμηλή φωτιά. Όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα η πολέντα, είναι έτοιμη. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά εκτός φωτιάς.

Σε ελαφρά λαδωμένο μικρό ταψί, απλώνουμε την πολέντα να κρυώσει τελείως, ώστε να κόβεται σε κομμάτια. Κόβουμε λεπτά κομμάτια του 1 εκ.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε για 2΄ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Αλατίζουμε και αφήνουμε να πυκνώσει.

Advertisements

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Σε ένα μικρό ταψί απλώνουμε σε μία στρώση τα 3/4 της ντομάτας, κάνουμε μία στρώση με λεπτά κομμάτια πολέντας, πασπαλίζουμε τρίμματα γκοργκοντζόλας και απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ.

Κάνουμε μία στρώση την υπόλοιπη πολέντα, πασπαλίζουμε με το πεκορίνο και τη φοντίνα και σκορπάμε κομμάτια μοτσαρέλας και φύλλα βασιλικού.

Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες και ψήνουμε για 45′ περίπου.

 

argiro.gr

Advertisements

 

 

Advertisements