Πότε πρέπει να κρατήσεις και πότε να πετάξεις τα στιγμιότυπα που έχεις μαζί του;

Advertisements

Το τέλος μίας σχέσης είναι αναμφίβολα μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί κάποιος να νιώσει. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι έχει αποδειχτεί και επιστημονικά πως ο χωρισμός προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τι σημαίνει όμως αν εσύ ακόμα ζεις με… φαντάσματα;

Μπορεί μετά το χωρισμό να έχεις αποχωριστεί οτιδήποτε από τα προσωπικά του αντικείμενα, αλλά τι συμβαίνει με το κινητό και τον υπολογιστή σου και πιο συγκεκριμένα τις φωτογραφίες του;

«Ο χωρισμός είναι από μόνος του πολύ δύσκολη διαδικασία. Το να διαγράφεις το ίδιο σου το παρελθόν τον κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Περιέργως, λοιπόν, το να δυσκολεύεσαι να σβήσεις κάθε ίχνος του πρώην σου από τα social media και το κινητό σου, είναι φυσιολογικό» λέει η Dr. Gary Brown, ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση σε θέματα σχέσεων.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να κόψεις τα σχοινιά που σε συνδέουν με τον πρώην σου, αν το αποφεύγεις με την κρυφή ελπίδα πως θα είστε κάποτε πάλι μαζί, σαμποτάρει τις προσπάθειές σου να αναρρώσεις. Η ανάκαμψη μετά από έναν χωρισμό δοκιμάζει τα όρια της αγάπης προς τον εαυτό μας όμως θυμήσου πως πάντα βγάζει κάπου καλύτερα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο πόνος θα περάσει. Για να καταλάβεις καλύτερα τον λόγο που κρατάς φωτογραφίες του πρώην σου αναρωτήσου το εξής: «Νιώθω καλύτερα ή χειρότερα τώρα που βλέπω αυτήν τη φωτογραφία;». Η απάντηση θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν πρέπει να τις διαγράψεις ή να τις κρατήσεις.   

Advertisements

Για πολλούς ανθρώπους, οι αναμνήσεις αυτές είναι ευχάριστες, οπότε αν νιώθεις το ίδιο, μπορείς να τις κρατήσεις. Αν ωστόσο δεν νιώθεις καλά, μείωσε τις πιθανότητες να δεις μπροστά σου μία. Σύμφωνα με την Brown, αν 10 εβδομάδες μετά τον χωρισμό είσαι ακόμα σε άσχημη κατάσταση κάθε φορά που βλέπεις ενθύμια του πρώην σου, ήρθε η ώρα να τα πετάξεις.

Εναλλακτικά, μπορείς να αντιγράψεις τις αγαπημένες σου φωτογραφίες σε ένα USB και να το βάλεις σε ένα κουτί, μαζί με τα υπόλοιπα ενθύμια που θες να κρατήσεις. Τοποθέτησέ το σε ένα σημείο που δεν θα τραβάει την προσοχή σου, μαζί με διάφορα άλλα ενθύμια από προηγούμενες εποχές στη ζωή σου.

πηγή

Advertisements