Ο καρκίνος των ωοθηκών ανήκει στις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου και μία βασική αιτία είναι η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου, όταν πλέον βρίσκεται στο στάδιο 3 ή 4.

Advertisements

Ακόμη και όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται προκαλώντας μετακίνηση των οργάνων στην περιοχή της κοιλιάς, λόγω του χώρου που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και την πύελο, τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά ή δεν τους δίνεται η απαραίτητη προσοχή.

Περίπου οι μισοί ωοθηκικοί καρκίνοι εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 63 ετών, ενώ από τις νεότερες κινδυνεύουν περισσότερο όσες φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού.

Το 94% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών ζουν πάνω από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, εφόσον αυτή γίνει εγκαίρως.

Δείτε ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.

Αιμορραγία: Η αιμορραγία εκτός περιόδου είναι το κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες με κακοήθεις όγκους στις ωοθήκες. Οι όγκοι παράγουν οιστρογόνα που προκαλούν αιμορραγίες που μοιάζουν με περίοδο, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

Φούσκωμα: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή 1.142 γυναικών υπέδειξε ότι ποσοστό μόλις 34% εξ αυτών θα επισκεφτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που εκδηλώσουν επίμονο φούσκωμα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι μόλις μία στις πέντε γυναίκες (ποσοστό 20%) γνωρίζει πως το φούσκωμα αποτελεί σύμπτωμα της νόσου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) συνιστά στις γυναίκες που εκδηλώνουν φούσκωμα τις περισσότερες μέρες της βδομάδας για τουλάχιστον τρεις βδομάδες να επισκεφτούν τον γιατρό τους.

Advertisements

Αίσθημα κορεσμού: Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι χορταίνουν καταναλώνοντας τη μισή ή μικρότερη ποσότητα φαγητού από αυτή που κατανάλωναν στο παρελθόν.

Κράμπες: Καθώς ένας όγκος μεγαλώνει στην πυελική χώρα είναι πιθανό να προκαλεί χαμηλά στην κοιλιά πόνο, ανάλογο με αυτόν που προκαλούν οι κράμπες περιόδου.

Πόνος στη μέση: Η συγκέντρωση υγρού στην πύελο ή η εξάπλωση του καρκίνου στην κοιλιά ή την πύελο ερεθίζει τον ιστό στη μέση με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να πονάνε τόσο, ώστε να μην μπορούν να καθίσουν ή να κοιμηθούν.

Δύσπνοια: Ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Η ανάπτυξη των όγκων ασκεί πίεση στους πνεύμονες και μειώνει την ικανότητα της πάσχουσας να εισπνέει και να εκπνέει.

Δυσπεψία: Πολλές γυναίκες έχουν καούρες που μπορεί να διαρκούν για μήνες. Συνοδεύονται συνήθως από αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιά και το στομάχι, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Επιτακτική ούρηση: Οι γυναίκες αισθάνονται την επιθυμία να ουρούν συχνά και σχεδόν δεν μπορούν να ελέγξουν την ανάγκη. Το αίσθημα συνοδεύεται συχνά από πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση.

πηγή

Advertisements
Advertisements