Δείξε μου ένα παιδί, να σου πως πόσες φορές θα… φάει τα μούτρα του! Μοιάζει πως τα περισσότερα παιδιά, είτε προσχολικής, είτε σχολικής, είτε και εφηβικής ηλικίας, έχουν ένα… φυσικό ταλέντο στο να πέφτουν, να χτυπούν και να τραυματίζονται, άλλοτε ελαφρά και άλλοτε πιο σοβαρά.

Advertisements

Μάλιστα, η καλοκαιρινή περίοδος φαίνεται να είναι μία από τις ιδανικές για τους μικρούς μπόμπιρες και τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, που δεν χάνουν ευκαιρία να “βουτήξουν” με πάθος σε κάθε είδους σκανδαλιά, χωρίς κανέναν φόβο πως στο μεταξύ θα γεμίσουν μελανιές, γρατσουνιές και μώλωπες! Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως ως γονιός θα χρειαστεί πολλές φορές να κουράρεις το μικρό σου και να περιποιηθείς τις πληγές ή τις εκδορές του ή ακόμη και να τρέξεις μαζί του στα πλησιέστερα εξωτερικά ιατρεία!

Γι’ αυτό και πρέπει με τον καιρό να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτές τις καταστάσεις με λιγότερο άγχος και φόβο και περισσότερη ηρεμία και ψυχραιμία, ώστε να καθησυχάσεις το παιδί σου που πονάει και ενδεχομένως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού!

Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να αναγνωρίσεις πως το μικρό σου είναι χτυπημένο, βιώνει κάποιου επιπέδου πόνο και αγχώνεται. Επομένως, προσπαθώντας να το πείσεις πως δεν χρειάζεται να φοβάται, όχι μόνο δεν κερδίζεις τίποτα, αλλά αντιθέτως καταπιέζεις τα συναισθήματά του και υποτιμάς αυτό που βιώνει. Εκείνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις το στρες και τον πόνο του και να του δώσεις χρόνο να το ξεπεράσει. Έτσι, θα βοηθήσεις το μικρό (η μεγάλο) παιδί σου να προσπεράσει την ανησυχία του, ενώ θα εμποδίσεις την ανάπτυξη φοβίας γύρω από τη δραστηριότητα που αρχικώς προκάλεσε το ατύχημα.

Advertisements

Για να καταφέρεις, λοιπόν, να καθησυχάσεις και να βοηθήσεις το μικρό σου κάθε φορά που χτυπάει, ρίξε μια ματιά παρακάτω στα τέσσερα βασικά βήματα! Άλλωστε, οι καλοκαιρινές διακοπές σας είναι μια ανάσα μακριά και πολύ σύντομα θα χρειαστεί να… επέμβεις αποφασιστικά!

⇒ Δώσε αξία στο φόβο του
Ο εγκέφαλος του παιδιού τού λέει να φοβηθεί και το σώμα τού λέει πως πονάει. Επομένως, δεν μπορείς να απορρίψεις αυτές τις αντιδράσεις βεβιασμένα, ακόμη κι αν το εκάστοτε τραύμα φαίνεται ασήμαντο.

⇒ Δείξε ότι ελέγχεις την κατάσταση
Η εικόνα του παιδιού που χτυπάει, σίγουρα σου φέρνει αναστάτωση. Ακόμη, όμως, κι αν το μικρό σου καταλαβαίνει ότι είσαι ανήσυχη, εσύ χρειάζεται να το καθησυχάσεις! Δείξε του πως γνωρίζεις τι κάνεις και ξέρεις πώς να φροντίσεις το τραύμα του.

⇒ Εξήγησε τα βήματα της φροντίδας
Είτε πρόκειται για έναν απλό καθαρισμό και τύλιγμα του τραύματος, είτε απαιτείται η μεταφορά στο νοσοκομείο, αν εξηγήσεις βήμα-βήμα τη διαδικασία στο μικρό σου, θα το προετοιμάσεις και θα αφαιρέσεις από το μυαλό του τον φόβο του αναπάντεχου.

Advertisements

⇒ Ακολούθησε τις αντιδράσεις του
Μην προσπαθήσεις να στρέψεις το μικρό σου στη δραστηριότητα που προκάλεσε τον τραυματισμό, προκειμένου να ελαττώσεις το φόβο του. Χρειάζεται να παρατηρήσεις τη διάθεση και την αντίδρασή του και να του δώσεις χρόνο, ώστε να αντιληφθείς πότε έχει ξεπεράσει τον πόνο και το φόβο, ώστε να επιστρέψει οικειοθελώς.

πηγή

Advertisements