Μην χασετε

«Η γυναίκα μου θέλει να ξαναβάλει πάνα στον 5χρονο γιο μας»

Advertisements

Από mama365.gr

Ερώτηση:

Βγάλαμε την πάνα του γιου μας όταν έκλεισε τα 5. Συνεχίζει, όμως, να ουρεί την νύχτα. Τώρα, 6 μήνες μετά, η μητέρα του θέλει να ξαναβάλουμε στο παιδί την πάνα, έτσι ώστε να μην πλένουμε συνεχώς. Εγώ φοβάμαι ότι θα επηρεάσουμε την ψυχολογία του. Ο 3χρονος αδερφός του πάει μόνος του το βράδυ στην τουαλέτα.

 

Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται, καλούνται ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκονται να κατακτήσουν ένα νέο βήμα, ένα νέο ορόσημο. Το ταπεραμέντο και ο ρυθμός κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, κι έτσι χρειάζεται προσωπική φροντίδα για να μπορέσει να προχωρήσει.

Advertisements

 

Ο έλεγχος των σφιγκτήρων είναι μια σημαντική κατάκτηση. Οι γονείς χρειάζεται να αξιοποιούν λεπτούς χειρισμούς προκειμένου το παιδί να μην αισθανθεί ντροπή ή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια εκείνη που προσπαθεί να κατακτήσει τον έλεγχο αυτό. Η υποστήριξη και η κατανόησή σας είναι πολύ σημαντική.

Αντιλαμβάνομαι πως ο χρόνος του βραδινού ύπνου είναι πολύτιμος και ενδεχομένως η έγνοια αυτή και η ανάγκη να καθαρίσετε μέσα στη νύχτα να σας στερεί κάτι από την ξεκούρασή σας. Ωστόσο, κάνετε κάτι πολύ σημαντικό! Συμβάλλετε στο θαύμα του μεγαλώματος του παιδιού σας, και αυτό είναι μια απαιτητική από πολλές πλευρές διαδικασία.

 

Εάν ο γιος σας έχει κάνει βήματα, τα οποία επιθυμείτε να στηρίξετε για να προχωρήσει με το ρυθμό του παρακάτω, και εφόσον δεν συμφωνείτε με τη σύζυγό σας για τον τρόπο που θα συνεχίσετε, μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη του να τον ξυπνάτε το βράδυ και να τον πηγαίνετε στην τουαλέτα ώστε να προλάβετε την ενούρηση στο κρεβάτι. Θα ήταν επίσης βοηθητικό να αποφεύγει την κατανάλωση υγρών πριν τον ύπνο, όπως και να προηγείται του ύπνου μια ακόμη επίσκεψη στην τουαλέτα.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα κι ότι δυσκολεύεται πολύ ο γιος σας σε αυτήν τη φάση, θα χρειαστεί να φροντίσετε αυτό το θέμα και διαφορετικά, ξεκινώντας από τον παιδίατρό σας. Μιλήστε μαζί του για το θέμα που σας απασχολεί, ώστε να διερευνήσει την ύπαρξη ή μη κάποιας οργανικής αιτίας που μπορεί να τον δυσκολεύει. Αναλόγως τον ευρημάτων, θα μπορέσει να σας κατευθύνει στο επόμενό σας βήμα.

Advertisements

 

Είναι πολύ όμορφο εκ μέρους σας που έχετε έγνοια για τον γιο σας και θέλετε να τον φροντίσετε! Η στάση και η εμπιστοσύνη σας είναι πολύτιμη για το προχώρημά του.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

 

Από mama365.gr

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα