Ο Μπράνισλαβ Νούσιτς είχε πει: «Ο πρώτος σου έρwτας είναι επικίνδυνος μόνο όταν είναι και ο τελευταίος». Κατά πόσο αυτή η φράση αγγίζει την πραγματικότητα;

Advertisements

Αρκετοί είναι εκείνοι που διατηρούν ακόμη σχέση με τον πρώτο τους έρwτα. Τελικά είναι τόσο κακή ιδέα να παντρευτείς τον πρώτο (και τον μοναδικό) εραστή σου; Μήπως όσοι το επιλέγουν μετανιώνουν για όλη τους τη ζωή το γεγονός ότι δεν θα έχουν διαφορετικές ερwτικές περιπέτειες; Η ποιότητα αυτής της σχέσης είναι καλή μέσα στα χρόνια;

Αν προσπαθήσουμε να «σκαλίσουμε» λίγο τα πράγματα τότε θα δούμε ότι αυτές οι ερwτήσεις υπάρχουν στο μυαλό όσων έχουν παραμείνει με τον πρώτο τους σύντροφο. Η αγάπη παλεύει με τις σκέψεις του ατόμου που μετανιώνει για τον «δρόμο» που δεν(!) επέλεξε.

Ο «δρόμος» που δεν επιλέξαμε…

Βραχυπρόθεσμα, μετανιώνουμε και λυπόμαστε για ενέργειες του παρελθόντος που έχουν προκαλέσει κάποιες αρνητικές συνέπειες στο παρόν. Ωστόσο μακροπρόθεσμα, μετανιώνουμε και νιώθουμε λύπη λόγω της «αδράνειας» ή αλλιώς λόγω του δρόμου που δεν επιλέξαμε να ακολουθήσουμε, πράγμα που θεωρείται η αιτία για τους σημερινούς περιορισμένους ορίζοντές μας. Με άλλα λόγια μετανιώνουμε που δεν επεκτείναμε τους ορίζοντες μας κι έτσι χάσαμε ευκαιρίες.

Η αγάπη παλεύει με αυτό το αίσθημα που υποβόσκει σε κάθε ερwτική σχέση αλλά είναι πιο έντονο όταν κάποιος έχει παντρευτεί τον πρώτο και μοναδικό εραστή του. Ποιο από τα δύο συναισθήματα υπερισχύει εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός αλλά και τις υπόλοιπες συνθήκες.

Advertisements

 

Μήπως είπαμε πολύ εύκολα το «ναι»;

Θα ήταν φυσικό να υποθέσουμε ότι εκείνοι που παντρεύονται την πρώτη τους αγάπη είναι πιθανό να μετανιώσουν για την απώλεια καλύτερων, ή τουλάχιστον διαφορετικών, ρομαντικών επιλογών. Αυτή την κατάσταση θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με μία διαπραγμάτευση που εμείς προλάβαμε και είπαμε κατευθείαν «ναι».

Σύμφωνα με μία έρευνα όταν οι πρώτες προσφορές των διαπραγματευτών γίνονται αμέσως δεκτές, είναι πιθανότερο να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν ικανοποιημένοι από τη συμφωνία από ότι οι διαπραγματευτές των οποίων οι αρχικές προσφορές δεν γίνονται αποδεκτές αμέσως (Galinsky et al., 2002). Αυτή η διαδικασία σκέψης κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την περίπτωση που πραγματευόμαστε, του δρόμου που δεν πήραμε ποτέ στην ερwτική μας ζωή.

 

Γάμος με τον πρώτο σου έρwτα; Ποιες οι δυσκολίες;

Στο άρθρο «Γιατί να παντρευτείς την πρώτη σου αγάπη είναι μία φριχτή ιδέα«, ο Kelsey Dykstra περιγράφει πρόσθετες δυσκολίες που έχει ο γάμος με τον πρώτο εραστή:

Advertisements

• Δεν μεγαλώνεις ποτέ
• Συμβιβάζεσαι με κάτι εύκολο
• Δεν έχεις την ευκαιρία να ζήσεις με κάποιον διαφορετικό
• Ποτέ δεν σου έχει «ραγίσει» η καρδιά και δεν έχεις βιώσει τη διαδικασία μέχρι να το ξεπεράσεις
• Ποτέ δεν θα μάθεις τι άλλο υπάρχει «εκεί έξω», και ένα κομμάτι σου θα αναρωτιέται πάντα
• Ένα διαζύγιο θα ήταν βάναυσο για εσένα
• Δεν υπάρχει πάθος, δεν γνωρίζετε τα σκαμπανεβάσματα που υπάρχουν σε μία σχέση
• Δεν έχετε να συγκρίνετε τη σχέση σας με τίποτα

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να «πατάνε» στην πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αναπόφευκτα. Μερικοί άνθρωποι σε τέτοιους γάμους μαρτυρούν ότι μεγάλωσαν μέσα στη σχέση – κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο οπότε κάποιες φορές ένιωσαν κι εκείνοι να τους «ραγίζει» η καρδιά. Κάποιοι είχαν εξωστρεφή κοινωνική ζωή οπότε μαζί με τους συντρόφους τους έκαναν νέους φίλους. Κάποιοι χώρισαν αλλά το διαζύγιό τους ήταν πολιτισμένο και όχι τόσο σκληρό, ενώ κάποιοι άλλοι ένιωσαν μεγάλο πάθος στις σχέσεις τους.

 

Το ένα τέταρτο του κόσμου έχει μείνει με την πρώτη του αγάπη;

Παρά τα φαινομενικά εμπόδια που υπάρχουν όταν παντρεύεσαι πρώτη σου αγάπη, τα λίγα εμπειρικά ευρήματα που υπάρχουν δείχνουν ότι οι αυτοί οι γάμοι είναι πιο ισχυροί από άλλους.

Μια μελέτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov αναφέρει ότι το 64% των ανθρώπων που έχουν παντρευτεί την πρώτη τους αγάπη δηλώνουν ότι είναι σίγουρα ερwτευμένοι, σε σύγκριση με το 57% του παντρεμένου πληθυσμού. Μόνο το 19% των πρώτων έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν τον σύντροφό τους ενώ στην περίπτωση των γάμων που είχαν κι άλλους συντρόφους στο παρελθόν το ποσοστό αγγίζει το 34%. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν την πρώτη τους αγάπη είναι πιθανότερο (97%) να σκέφτονται ότι θα είναι με τον σύντροφό τους μέχρι το τέλος από εκείνους που παντρεύτηκαν κάποιον επόμενο σύντροφο (88%).

Advertisements

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από το Illicit Encounters, αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο του κόσμου εξακολουθεί να είναι με την πρώτη του αγάπη και ότι το 41% από αυτούς απολαμβάνουν το καλύτερο σ∈ξ της ζωής τους με τον πρώτο τους εραστή. Εάν αυτή η έρευνα είναι σωστή τότε να νούμερα είναι πολύ υψηλά.

Κλείνοντας, το να παντρεύεσαι την πρώτη σου αγάπη δεν είναι πάντα (ή τις περισσότερες φορές) η καλύτερη επιλογή ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η επιλογή μπορεί να προσφέρει μία ουσιαστική, συναρπαστική και γεμάτη αγάπη σχέση.

πηγή

Advertisements