Μια μαμά που κάπνιζε 10 τσιγάρα την ημέρα ενώ ήταν έγκυος στα δύο πρώτα της παιδιά, εξομολογείται το λάθος της και προειδοποιεί και τις άλλες μέλλουσες μαμάδες να μην κάνουν τα δικά της λάθη. Γέννησε τα δύο πρώτα της παιδιά κάτω από 2,5 κιλά (ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στα 3 και κάτι), ενώ παραλίγο να χάσει τον δεύτερο γιο της λόγω της δικής της κακής συνήθειας.

 

Πιο συγκεκριμένα: η Gemma Tucker, σήμερα 40 ετών, άρχισε να καπνίζει όταν ήταν μόλι 13. Εφτά χρόνια αργότερα, ενώ έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί, συνέχισε το κάπνισμα και παραδέχεται πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έκανε 10 τσιγάρα την ημέρα.

 

Advertisements

Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη της κόρη να γεννηθεί κάτω από 2,5 κιλά, τη στιγμή που ο μέσος όρος βάρους ενός νεογνού είναι 3,3 κιλά (Τα περισσότερα νεογνά έρχονται στον κόσμο ζυγίζοντας κάπου μεταξύ 2,5 κιλών έως  4 κιλά. Λιγότερο από  2,5   θεωρείται χαμηλό βάρος γέννησης).

Η Gemma συνέχισε να καπνίζει και στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, έξι χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα ο 14χρονος πλέον γιος της να γεννηθεί κάτω από έκτακτες συνθήκες όταν άρχισε να πέφτει ο καρδιακός του ρυθμός, και ζύγιζε μόλις 2 κιλά και 200 γραμμάρια. 

 

Ωστόσο, μετά την έκτακτη καισαρική τομή στην οποία υπεβλήθει, η Gemma αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα και σήμερα, μητέρα 4 παιδιών, μετανοιώνει για το κακό συνήθειο που είχε στις 2 πρώτες εγκυμοσύνες της, ενώ προειδοποιεί τις μέλλουσες μαμάδες για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη.

Advertisements

«Τότε, δεν ήξερα ότι το κάπνισμα δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπήρχαν αυστηροί κανόνες και δεν μου το απαγόρευσε ποτέ ο γιατρός μου ή μαίες» λέει σήμερα η μαμά. «Το μόνο πράγμα που μου είπαν ήταν αν καπνίζω, ίσως το μωρό μου γεννηθεί πιο ελαφρύ.

 

Η εμπειρία μου με δίδαξε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το βρέφος και θέλω να ενθαρρύνω όλες τις γυναίκες να μην καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τους. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τα δικά μας λάθη και βιώματα στις νέες μητέρες, ώστε να μην τα

επαναλαμβάνουν».

Advertisements

Πηγή: mirror.co.uk

Advertisements