Είναι εκείνη η στιγμή που έχετε τελειώσει τη δουλειά και είστε μόνοι στο σπίτι με μια κούπα καφέ στο χέρι και κοιτάτε τον ουρανό. Γνωρίζετε πως σύντομα θα ξαναβρεθείτε στην πολυκοσμία, αλλά τα επόμενα λεπτά είναι ιερά για εσάς.

Advertisements

Η μοναξιά είναι το διάλειμμα της ψυχής, είναι η στιγμή που σταματάμε να κάνουμε πράγματα για τους άλλους και ευχαριστούμε τον εαυτό μας. Όταν πεινάμε παίρνουμε  αμέσως σήμα από τον εγκέφαλο και τρώμε. Όταν διψάμε νιώθουμε αφυδατωμένοι και πίνουμε νερό. Το ίδιο ισχύει και για τη μοναξιά. Όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως θέλουμε να κάνουμε διακοπές σε ένα έρημο νησί, τότε είναι που χρειαζόμαστε λίγες ώρες να μείνουμε μόνοι μας.

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μείνουμε μόνοι μας και να χαλαρώσουμε, όμως δεν το κάνουμε. Δυστυχώς στην κοινωνία που ζούμε δεν έχουμε μεγάλη υποστήριξη εάν θελήσουμε να μην κάνουμε τίποτα και να μείνουμε για λίγο μόνοι. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα χρειάζεται την προσοχή μας.

Συχνά όταν ήμαστε μόνοι στο σπίτι, αναζητάμε να κάνουμε κάτι για να περάσει η ώρα και δεν επιδιώκουμε να χαλαρώσουμε. Αποφεύγουμε τους εαυτούς μας γιατί φοβόμαστε πως εάν τους γνωρίσουμε καλύτερα μπορεί να ανακαλύψουμε κομμάτια που δεν θα μας αρέσουν.

Όμως αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως εάν είμαστε πάντα επικεντρωμένοι στους εξωτερικούς παράγοντες, χάνουμε τις ευκαιρίες για εσωτερική ανάπτυξη και ανανέωση. Όταν μένουμε μόνοι μας είμαστε πιο δημιουργικοί και βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά. Η κοινωνία μας όμως μας έχει μάθει πως για να είμαστε αρεστοί πρέπει να είμαστε εξωστρεφείς. Πρέπει να βγαίνουμε έξω, να συναντάμε καινούριους ανθρώπους και να προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνικές επαφές.

Κανείς δεν μας έχει διδάξει την αρετή της μοναξιάς και πώς να τα βρίσκουμε με τον εαυτό μας. Όμως εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι πρέπει να ζούμε μερικές στιγμές μοναξιάς, να συζητάμε με τον εαυτό μας και να μάθουμε να τον ακούμε. Γιατί τελικά η μοναξιά είναι αρετή.

πηγή

Advertisements
Advertisements