Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και ασφαλείς πλέον αισθητικές επεμβάσεις, που βελτιώνει το βλέμμα και επαναφέρει την χαμένη του φρεσκάδα και νεότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί από τον ειδικό Χειρουργό Οφθαλμίατρο – Οφθαλμοπλαστικό τόσο στο άνω, όσο και στο κάτω βλέφαρο, αφαιρώντας το χαλαρό δέρμα, το λίπος και συσφίγγοντας τους ιστούς γύρω από τα μάτια. Αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να γίνει ταυτόχρονα άνω και κάτω βλεφαροπλαστική.

Στην περίπτωση την εφαρμογής της επέμβασης μόνο στο πάνω ή το κάτω μέρος έχουμε μερική βλεφαροπλαστική, ενώ αν γίνει ταυτόχρονα και στα δυο έχουμε ολική.

Η επέμβαση στο επάνω βλέφαρο μπορεί να γίνει για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους. Στην πρώτη περίπτωση διορθώνει την πτώση του βλεφάρου που κάνει το βλέμμα κουρασμένο και γερασμένο, μειώνοντας επιπλέον την όψη των πρησμένων ματιών. Στη δεύτερη μπορεί να βελτιώσει και την περιορισμένη όραση ή την αίσθηση κούρασης / βάρους που προκαλεί η βλεφαρόπτωση. Πρόκειται για ένα 20-30λεπτο χειρουργείο για κάθε βλέφαρο που γίνεται με τοπική αναισθησία και αφαιρείται το περίσσιο δέρμα και το λίπος από την εσωτερική πλευρά του βλεφάρου.

Από την άλλη μεριά, η κάτω βλεφαροπλαστική αφαιρεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια και δημιουργεί ένα φρέσκο βλέμμα.

Αναίμακτη βλεφαροπλαστική (Plexr ή ραδιοσυχνότητες)

Η συγκεκριμένη τεχνική βλεφαροπλαστικής χωρίς νυστέρι μπορεί να αφαιρέσει τις επιφανειακές στοιβάδες του περίσσιου δέρματος μέσω εξάχνωσης των κερατινοκυττάρων χωρίς να αφήσει σημάδια και εγκαύματα. Ένας μικρός ερεθισμός, σε μορφή κουκκίδας, που προκαλείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι φυσιολογικός και φεύγει μέσα σε λίγες μέρες. Μπορεί όμως να καλυφθεί αμέσως με λίγο makeup.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και πολύ διαδεδομένη μέθοδο βλεφαροπλαστικής χωρίς παρενέργειες, η οποία έχει μόνιμα και σταθερά αποτελέσματα.

Παράλληλα με τη βλεφαρόπτωση, η αναίμακτη βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει και τα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) χωρίς να επεμβαίνει στους ιστούς που δεν χρειάζεται. Δεν έχει τομές, ούτε ράμματα. Μάλιστα είναι ιδανική μέθοδος για την ίαση της πτώσης του βλεφάρου σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε επεμβατική βλεφαροπλαστική, αλλά και για την αφαίρεση τατουάζ, ξανθελασμάτων, ουλών ακμής και ρυτίδων γύρω από το στόμα. Ωστόσο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Βέβαια η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο, επομένως δεν ενδείκνυται για έντονη χαλάρωση και συσσώρευση λίπους στο κάτω βλέφαρο.

Πιο συγκεκριμένα, η λεγόμενη plexr αναίμακτη μέθοδος αισθητικής πλαστικής γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής λέιζερ που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του πλάσματος και διορθώνει την πτώση των βλεφάρων, συρρικνώνοντας παράλληλα και το λίπος. Επίσης, η plexr βλεφαροπλαστική δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί σε όσους έχουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και άλλα.

Επειδή πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο χρειάζονται 2-3 συνεδρίες διάρκειας 15 λεπτών προκειμένου να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο διαρκεί για 3-5 χρόνια περίπου. Οι συνεδρίες αυτές γίνονται σε μεσοδιάστημα 6-10 ημερών.

Μετά την εφαρμογή του plexr θα χρειαστεί για 5-7 ημέρες να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα ημέρας και νύκτας, όπως και το απαραίτητο αντιηλιακό για μερικούς μήνες. Βέβαια η αντιηλιακή προστασία είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη καθημερινά για να διατηρηθεί η επιδερμίδα σε καλή κατάσταση.

Βλεφαροπλαστική με λέιζερ ή απλό χειρουργείο

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με τοπική αναισθησία. Μάλιστα, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, με τη χρήση λέιζερ και την ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας, των εκχυμώσεων και του οιδήματος, κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική μετά το χειρουργείο. Μπορεί να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι του (2-3 ώρες μετά την επέμβαση).

Πρόκειται για μια ανώδυνη επέμβαση που διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά για κάθε βλέφαρο και περίπου 1-1,5 ώρα και για τα τέσσερα. Διορθώνει τόσο την πτώση των βλεφάρων, όσο και τις σακούλες στα μάτια σε μία μόνο συνεδρία αφαιρώντας το περίσσιο δέρμα, αλλά και το λίπος που δεν χρειάζεται. Η χειρουργική βλεφαροπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα τόσο στα άνω, όσο και στα κάτω βλέφαρα, προσφέροντας ένα νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα που διαρκεί για περίπου 10 χρόνια.

Τα ράμματα που δημιουργούνται είναι πολύ μικρά και σχεδόν αόρατα. Αυτό συμβαίνει διότι οι τομές γίνονται στις φυσικές πτυχές του ματιού. Πιο συγκεκριμένα, στο άνω βλέφαρο γίνεται εκεί που πτυχώνεται, ενώ στο κάτω εσωτερικά από τον επιπεφυκότα, είτε παράλληλα και πολύ κοντά (1-2 χιλιοστά) στις κάτω βλεφαρίδες. Η εσωτερική τομή στο κάτω βλέφαρο συνίσταται για περιπτώσεις που δεν χρειάζεται αφαίρεση περίσσιου δέρματος, ενώ η τομή κάτω από τις βλεφαρίδες όταν χρειάζεται να αφαιρεθούν οι σακούλες κάτω από τα μάτια, μειώνοντας το δέρμα.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται συνήθως με χρήση laser και είναι εξατομικευμένο. Αυτό σημαίνει πως ο πλαστικός λαμβάνει υπόψιν του πέρα από το μέγεθος του προβλήματος, τα φυσικά χαρακτηριστικά του παθόντα, αλλά και τις προσδοκίες του, δημιουργώντας έτσι το ιδανικό αποτέλεσμα.

Μόλις τελειώσει το χειρουργείο δεν θα πονάτε, αλλά θα έχετε ένα αίσθημα πίεσης στα βλέφαρα για λίγες ώρες, το οποίο θα φύγει μόνο του. Επίσης, τοποθετούνται για λίγο ειδικά μαξιλαράκια κρυογέλης στην περιοχή προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μικροκυκλοφορία του δέρματος γρήγορα και να ενυδατωθεί το σημείο.

Δείτε πώς γίνεται η βλεφαροπλαστική μέσα από το σύντομο βίντεο που έχει ετοιμάσει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας:

Ποιους μπορεί να βοηθήσει η επέμβαση βλεφαροπλαστικής;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας με χαλάρωση του δέρματος και πτώση του βλεφάρου ή έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια που περιορίζουν την όραση του, είτε δημιουργούν αίσθημα βάρους και κουρασμένο βλέμμα είναι υποψήφιος για βλεφαροπλαστική. Αρκεί να μην έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, θυροειδή, καρδιαγγειακά προβλήματα ή νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης, η αγωγή με αντιπηκτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς επίσης το κάπνισμα και η ξηροφθαλμία μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης. Ακόμη, σε περίπτωση που στο παρελθόν έχετε υποστεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα, θα πρέπει πριν το χειρουργείο να προϋπάρξει ένας πλήρης έλεγχος από τον οφθαλμίατρο σας.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι για να κάνει κάποιος πλαστική στα βλέφαρα είναι:

 • Το βλέμμα σας δείχνει κουρασμένο και γερασμένο λόγω της χαλάρωσης του δέρματος.
 • Νιώθετε τα βλέφαρα σας τόσο βαριά που δυσκολεύεστε να τα ανοίξετε.
 • Έχετε συχνούς πονοκεφάλους λόγω της προσπάθειας που καταβάλλετε για να ανοίξετε τα βλέφαρα σας.
 • Υπάρχουν σακούλες στο πάνω ή το κάτω βλέφαρο που περιορίζουν το οπτικό σας πεδίο.
 • Η χαλάρωση του δέρματος στα βλέφαρα είναι τόσο έντονη που ακουμπάνε στις βλεφαρίδες προκαλώντας εφίδρωση και ερεθισμό στα μάτια.

Ανάρρωση μετά την βλεφαροπλαστική και επούλωση της χειρουργικής τομής

Σε γενικές γραμμές ο χρόνος ανάρρωσης από την επέμβαση στα βλέφαρα είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν παραμένουν κλειστά τα μάτια του ασθενούς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά στάδια και ορισμένες πάγιες συμβουλές, τις οποίες θα δούμε στην παρακάτω λίστα.

 • Πόνος δεν υπάρχει μετά το χειρουργείο, μόνο μια ενόχληση που υποχωρεί μόνη της ή με τα συνηθισμένα παυσίπονα την 1η ή 2η ημέρα.
 • Προσοχή όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη και τα υπόλοιπα φάρμακα που προκαλούν αύξηση της ροής του αίματος.
 • Μετά την επέμβαση ενδέχεται να εμφανιστεί πρήξιμο στα μάτια και μικροί μώλωπες που θα φύγουν μόνοι τους μετά από μερικές μέρες.
 • Για να ελαχιστοποιήσετε το οίδημα και τις εκχυμώσεις εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στα βλέφαρα τις δυο πρώτες μέρες.
 • Θα πρέπει να ξαπλώνετε και να κοιμάστε με το κεφάλι υπερυψωμένο για λίγες μέρες, προκειμένου να μειωθεί το οίδημα.
 • Επιτρέπεται αμέσως η χρήση των γυαλιών οράσεως και επιβάλλονται τα σκούρα γυαλιά ηλίου.
 • Απαγορεύεται η χρήση φακών επαφής για τις πρώτες 7 ημέρες.
 • Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 3-5 ημέρες, εκτός αν απορροφούνται μόνα τους.
 • Το λούσιμο και το πλύσιμο του προσώπου δεν επιτρέπεται τις 3 πρώτες μέρες.
 • Καθαρισμό και μακιγιάζ μπορείτε να κάνετε μετά τις 7 πρώτες ημέρες.
 • Η επιστροφή στην εργασία, ανάλογα και με το αντικείμενο της βέβαια, γίνεται μετά από 7-10 μέρες.
 • Το σκύψιμο και το σήκωμα βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται τις πρώτες μέρες.
 • Η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά τις 15 ημέρες.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά την πλαστική των βλεφάρων

Σε περιπτώσεις που νιώσετε κάποια αδιαθεσία, όπως οι παρακάτω, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 • Προβλήματα όρασης
 • Αιμορραγία
 • Έντονο πόνο στο μάτι
 • Δύσπνοια
 • Πόνο στο στήθος
 • Ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την πλαστική βλεφάρων

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που σπάνια παρουσιάζει επιπλοκές, αρκεί ο πλαστικός χειρούργος που θα την κάνει να είναι έμπειρος. Ο πλέον κατάλληλος γι’ αυτή την επέμβαση είναι ο χειρουργός οφθαλμίατρος-οφθαλμοπλαστικός, διότι γνωρίζει σε βάθος την ανατομία των βλεφάρων.

Οι πιο πιθανές παρενέργειες σε ένα χειρουργείο διόρθωσης της πτώσης του βλεφάρου ή για σακούλες στα μάτια είναι:

 • Αιμορραγία
 • Φλεγμονή
 • Κακή ή αργή επούλωση
 • Ερεθισμός και έντονη δακρύρροια
 • Ξηροφθαλμία
 • Διπλωπία
 • Θολή όραση και σπανιότερα απώλεια αυτής
 • Τραυματισμός στους μυς των ματιών
 • Αποχρωματισμός του δέρματος
 • Μικρές σμηγματογόνες κύστες στις τομές
 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Ασυμμετρίες μεταξύ των δυο ματιών

Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν επαναληπτική βλεφαροπλαστική. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση.

Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στον λάθος υπολογισμό του κομματιού του βλεφάρου που θα πρέπει να αφαιρεθεί με αποτέλεσμα να παραμένει μια μικρότερη σε έκταση βλεφαρόπτωση. Με ένα επαναληπτικό χειρουργείο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα.

Αντίθετα, η υπερδιόρθωση είναι πιο σπάνια, αλλά πιο σοβαρή. Λόγω της μεγαλύτερης αφαίρεσης δέρματος το μάτι δεν κλείνει τελείως και προκαλείται ξηροφθαλμία. Αν το κάτω βλέφαρο δεν κλείνει και οι βλεφαρίδες γυρίζουν προς τα έξω έχουμε το λεγόμενο εκτρόπιο, αν όμως το άνω βλέφαρο παραμένει ανοιχτό έχουμε λαγόφθαλμο.

Που κυμαίνονται οι τιμές για βλεφαροπλαστική

Το κόστος της βλεφαροπλαστικής είναι εξατομικευμένο και έχει να κάνει με το μέγεθος του προβλήματος, την μέθοδο της επέμβασης, αλλά και με την αμοιβή του γιατρού. Μια ενδεικτική τιμή για μερική (άνω ή κάτω) βλεφαροπλαστική σε ιδιωτικό ιατρείο είναι 2000 ευρώ, ενώ για την ολική (άνω και κάτω) βλεφαροπλαστική περίπου 3500 ευρώ. Αντίθετα η πλαστική των βλεφάρων με την μέθοδο plexr κοστίζει περίπου 150-350 ευρώ.

Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να κάνετε βλεφαροπλαστική σε δημόσιο νοσοκομείο με πολύ οικονομικότερο κόστος. Ωστόσο, επιτρέπονται μόνο τα αναγκαία περιστατικά π.χ. λόγω μεγάλης βλεφαρόπτωσης, η οποία δυσκολεύει την όραση ή λόγω ατυχήματος και όχι τα αισθητικής φύσεως.

Πηγή