Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι δείκτες απιστίας αγγίζουν το 60-70%, χωρίς βέβαια να μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ακριβής αριθμός, λόγω των στοιχείων αυτό-αναφοράς στα οποία βασίζονται οι επιστημονικές μελέτες.

Advertisements

Μάλιστα, το στερεότυπο που θέλει τους άνδρες να είναι αυτοί που απατούν σχεδόν πάντα δεν φαίνεται να ισχύει. Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα υπέδειξε ότι οι γυναίκες απατούν εξίσου συχνά με τους άνδρες, αν και οι λόγοι που ωθούν καθένα από τα δύο φύλα στην απιστία συνήθως διαφέρουν.

Δείτε 5 πράγματα που άλλαξαν έπειτα από ένα περιστατικό απιστίας: 

1. Έλλειψη εμπιστοσύνης
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι μετά από την απιστία το «θύμα» δεν εμπιστεύεται το σύντροφο όχι μόνο συναισθηματικά και σ∈ξουαλικά αλλά και σε άλλους τομείς της κοινής τους ζωής, όπως τα οικονομικά ή η ανατροφή των παιδιών.

2. Λιγότερη (ή και περισσότερη) αυτοπεποίθηση
Ένας λόγο που ωθεί αρκετούς στην απιστία είναι το αίσθημα ότι δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή ή αγάπη στη σχέση. Έτσι, βρίσκουν τη συναισθηματική ή τη σ∈ξουαλική προσοχή που επιζητούν σε ένα τρίτο πρόσωπο και αυτό, μοιραία, τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Από την άλλη, βέβαια, το «θύμα» της απιστίας συχνά βιώνει μια βαθιά κρίση αυτοεκτίμησης ή και ντροπή.

3. Αλλαγή εστίασης των ενδιαφερόντων
Η απιστία προκαλεί στρες και άγχος και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικό επεισόδιο. Το άτομο μπορεί να αποπροσανατολιστεί ως προς την επαγγελματική του πορεία και τον κοινωνικό του περίγυρο ή να παραμελεί τα παιδιά του και τον εαυτό του. Η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι στην περίπτωση αυτή το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη. Μια άλλη πιθανή πορεία είναι η εστίαση στον εαυτό και η παντελής αλλαγή πορείας στην προσωπική ζωή. Για ορισμένα ζευγάρια, η απιστία είναι η αφορμή να συνειδητοποιήσουν ότι έμειναν εγκλωβισμένα σε μια σχέση που είχε βαλτώσει και ο χωρισμός γίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν.

4. Αλλαγές στη λiμπιντο
Η απιστία μπορεί να δυσκολέψει ή και να καταστρέψει εντελώς τη σ∈ξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ακόμη κι αν γίνονται προσπάθειες να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη και η σχέση γενικότερα, το σ∈ξ είναι πολλές φορές το τελευταίο κομμάτι του παζλ, καθώς η διαδικασία διαχείρισης των συναισθημάτων (θυμός, λύπη κ.α.) εξαντλεί τη σ∈ξουαλική ενέργεια. Δεν αποκλείεται βέβαια το αίσθημα της «απειλής» να τονώσει το ερwτική ενδιαφέρον και το παιχνίδι της διεκδίκησης, ανανεώνοντας το σ∈ξουαλικό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Advertisements

5. Πιο ισχυρός δεσμός
Η απιστία δοκιμάζει ακόμη και τις πιο δυνατές σχέσεις και δεν σημαίνει πάντα το τέλος ενός γάμου. Λειτουργεί κάποιες φορές σαν ένα τεστ στο οποίο το ζευγάρι τα καταφέρνει. Η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για τα λάθη που έγιναν, δεδομένου βέβαια ότι και οι δύο το θεωρούν μια στιγμή αδυναμίας και δεν θέλουν να χωρίσουν, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ειλικρινή και δυνατή σχέση.

πηγή

Advertisements