Σίγουρα έχεις πολλές φορές ακούσει τη φράση «έχω αλλεργία στη γυμναστική».

Παραδόξως, ούτε εκείνοι που τη χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την έλλειψη αγάπης για την άσκηση δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για πάθηση πέρα για πέρα αληθινή. Ή για να είμαστε πιο σωστοί, θα την χαρακτηρίσουμε ως διαταραχή.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μιλάμε για μία διαταραχή που αφορά στα δυσάρεστα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της γυμναστική. Συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Πιο σύνηθες είναι αυτό της αναφυλαξίας, που προκαλείται από την έντονη σωματική άσκηση και εκδηλώνεται ως μία μορφή αλλεργίας που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, κοκκινίλες και εξανθήματα στο δέρμα, κνησμό ακόμα και ρινική καταρροή σαν κάποιος μικροοργανισμός να έχει εισέλθει στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Τα στατιστικά θέλουν το 2% του πληθυσμού να υποφέρει από την εν λόγω διαταραχή, με πολλούς από τους οποίους βιώνουν τα συμπτώματα να μην γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται.

Συνήθως, η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης όπως είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία, ο χορός, το σκοινάκι και οποιαδήποτε άλλη μορφή αερόβιας προπόνησης. Ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπων μπορεί να παρουσιάσει τα συμπτώματα ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός απλού περιπάτου.

Όπως εξηγούν οι γιατροί, στην ουσία μιλάμε για λανθασμένο σήμα κινδύνου στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αντιλαμβάνεται πως καλείται να αντιμετωπίσει κάποιον ξενιστή, ξεκινώντας να παράγει αντισώματα τα οποία όμως ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται.

Αποτέλεσμα; Χιλιάδες χημικές ουσίες -όπως η ισταμίνη- απελευθερώνονται στο αίμα μας προκαλώντας μας τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ιατρική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη, με τους ειδικούς να καλούνται να ερευνήσουν ακόμα και για πιθανές τροφές που μπορεί να συνδέονται με το συγκεκριμένο είδος αλλεργίας.

Όσο για τις τροφές που παρουσιάζονται συνήθως ως «υπεύθυνες»; Μιλάμε για τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, τη σόγια και μερικά είδη κρέατος.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και το πιο απλό σύμπτωμα θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μας, ο οποίος θα αποφανθεί σχετικά.

πηγή