Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.

Advertisements

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες καθώς τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς όμως να θεωρείται ένα φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης.

Η ακράτεια μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες, και να είναι άλλοτε παροδική και άλλοτε επίμονη ή ακόμη και χρόνια.

Η παροδική ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα ροφήματα, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν διουρητικές ιδιότητες και επομένως διεγείρουν την ουροδόχο κύστη και αυξάνουν τον όγκο των ούρων.

Advertisements

Η προσωρινή ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως οι ουρολοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, δημιουργώντας επιτακτική ακράτεια και η δυσκοιλιότητα.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες που επιμένει και τείνει να γίνει χρόνια κατάσταση, μπορεί να προκαλείται και από υποκείμενα σωματικά προβλήματα ή αλλαγές όπως:

Η εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές και το αυξανόμενο βάρος του εμβρύου μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια από προσπάθεια κατά την εγκυμοσύνη.

Ο τοκετός

Ο φυσικός τοκετός μπορεί να επιφέρει μια σειρά από αλλαγές στους μύες, τα νεύρα και τους υποστηρικτικούς ιστούς της κύστης, οδηγώντας τελικά σε ακράτεια. ούρων

Η ηλικία

Η γήρανση των μυών της κύστης μπορεί να ελαττώσει την ικανότητά της να κατακρατά ούρα.

Advertisements

Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε γίνονται πιο συχνές οι ακούσιες συσπάσεις της κύστης, με αποτέλεσμα την επίσης ακούσια αποβολή μικρής ποσότητας ούρων.

Εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες δηλαδή ορμόνες, βοηθούν τα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης και της ουρήθρας να διατηρούνται υγιή.

Η δραστική μείωσή τους μετά την κλιμακτήριο έχει ως συνέπεια τη φθορά αυτών των ιστών, με συνέπεια την επιδείνωση της ακράτειας ούρων.

Υστερεκτομή

Στις γυναίκες, η ουροδόχος κύστη και η μήτρα υποστηρίζονται από πολλούς κοινούς μυς και αρθρώσεις και κάθε γυναικολογική εγχείρηση μπορεί να οδηγήσει στην ακράτεια ούρων.

Η υστερεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας για ιατρικούς λόγους, είναι μία τέτοια επέμβαση που ενδέχεται να συνοδευτεί από μόνιμα επεισόδια ακούσιας αποβολής ούρων.

Advertisements

Απόφραξη στο ουροποιητικό

Ένας όγκος οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει ακράτεια από υπερπλήρωση, ενώ μια πέτρα στην ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει διαφυγή ούρων.

Μολονότι το παραπάνω σύμπτωμα παρατηρείται συχνότερα στους άντρες, δεν είναι απίθανο να παρουσιαστούν ανάλογα περιστατικά και σε γυναίκες.

Νευρολογικές παθήσεις

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Πάρκινσον, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη ένας όγκος στον εγκέφαλο ή τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη μπορεί να επέμβουν στα νευρικά μηνύματα που ελέγχουν την λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Συχνά λοιπόν τα παραπάνω οδηγούν σε ακράτεια.

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements