Δεν φταίει πάντα ο ∈ρωτας που είμαστε αφηρημένες. Η αδυναμία συγκέντρωσης, η αίσθηση ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με… χρονοκαθυστέρηση και η απουσία εγρήγορσης είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα μεταξύ των ενηλίκων. Ο αγγλικός όρος «brain fog» (ομίχλη στο μυαλό), περιγράφει ίσως πιο γλαφυρά από οτιδήποτε άλλο αυτή την πτώση των γνωστικών μας λειτουργιών για παρατεταμένες περιόδους.

Advertisements

Αν αισθάνεστε πως τα παραπάνω περιγράφουν τον τρόπο που βιώνετε την καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να ελέγξετε αν συνδέονται με κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα παρακάτω, είναι μερικές από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα συμπτώματα.

Κατάθλιψη

Η κλινική κατάθλιψη παρεμβαίνει στις γνωστικές μας λειτουργίες. Σε περίπτωση που η απουσία πνευματικής διαύγειας συνοδεύεται και από κακή ψυχολογία, δεν είναι κακό να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα εξακριβώσει αν πάσχετε από αυτή. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ψυχική ασθένεια, την οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως ταμπού. Αν σας έχει ήδη γίνει διάγνωση κατάθλιψης και ακολουθείτε κάποια αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματά σας θα μπορούσαν να είναι παρενέργειες των φαρμάκων.

Έλλειψη (ποιοτικού) ύπνου

Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων προσπαθεί να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο αφαιρώντας ώρες από τον ύπνο. Ακόμη, όμως, και αν κοιμάστε τις επτά έως εννιά ώρες που έχετε ανάγκη, προβλήματα υγείας όπως η υπνική άπνοια ενδέχεται να μην σας επιτρέπουν να ξεκουραστείτε. Και ο εγκέφαλός σας έχει τεράστια ανάγκη από ποιοτικό ύπνο για να μπορέσει να αποκαταστήσει τις λειτουργίες του μετά την κούραση της ημέρας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κοιμηθείτε καλύτερα.

Ορμονικές αλλαγές

Οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων και των άλλων ορμονών είναι ικανές να «θολώσουν» το μυαλό μας και να μας προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Γι’ αυτό και η έμμηνος ρύση, η κύηση και η εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες των γυναικών. Σε περίπτωση που έχετε λόγους να πιστεύετε πως οι ορμόνες σας έχουν βγει εκτός ισορροπίας, επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο.

Advertisements

Κακή διατροφή

Το φαγητό δεν θρέφει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καφεΐνης και αλκοόλ για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό μας να υπολειτουργεί. Οι δύο πρώτες, ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ενέργειάς μας και μας βάζουν σε εγρήγορση. Όταν, όμως, η επήρειά τους περάσει, καταλήγουμε σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν δείξει ότι η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να κάνει θαύματα για τη συγκέντρωσή μας. Ακόμη και φαινομενικά αθώες τροφές ενδέχεται να παρεμβαίνουν στις γνωστικές μας λειτουργίες, αν έχουμε κάποια ευαισθησία – για παράδειγμα, στη γλουτένη ή τη λακτόζη. Παρατηρήστε αν κάποια γεύματα κάνουν τα συμπτώματα πιο έντονα και αφαιρέστε για λίγες μέρες τις ύποπτες τροφές από τη διατροφή σας.

Έλλειψη βιταμινών

Η έλλειψη βιταμίνης Β12, Β6, φυλλικού οξέως, θειαμίνης και νιασίνης (όλες του συμπλέγματος Β), συνδέεται με προβλήματα μνήμης και δυσλειτουργία του νευρικού κεντρικού συστήματος, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει την ικανότητα του οργανισμού μας να καταπολεμά τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της πνευματικής μας διαύγειας.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για πολύ σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Ανάμεσα σε αυτές, ανήκουν η παραγωγή και η ρύθμιση ορμονών, οι καρδιακές και πεπτικές λειτουργίες και ο έλεγχος των μυών μας. Ακόμη, οι διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη διάθεση και την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Χρόνιο στρες

Ναι, το ξέρουμε, έχετε κουραστεί να ακούτε ότι υπεύθυνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε είναι το άγχος σας. Δυστυχώς, όμως, η κακή διαχείριση του στρες μπορεί σταδιακά να επηρεάσει τον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων, με αποτέλεσμα την απορρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης και άλλων ορμονών που προκαλούν «ομίχλη» στο μυαλό μας. Η άσκηση, η βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών, ο διαλογισμός αλλά και η ψυχοθεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε το άγχος και να ανακτήσετε την πνευματική σας διαύγεια.

πηγή

Advertisements
Advertisements