Η σχολική χρονιά τελειώνει το summer camp αρχίζει.

Δημιουργική απασχόληση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Πέρα από την καλοπέραση, ο κ.Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής προτείνει τα summer camps ως μια καλή επιλογή για τους γονείς που εργάζονται και δεν ξέρουν που θα αφήσουν τα παιδιά τους τις ώρες που είναι στη δουλειά.

Τι είναι τα summer camps

Τα summer camps είναι μια καλή επιλογή διασκέδασης για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά και όμορφα κάποιες ώρες της ημέρας τους το καλοκαίρι μέχρι να έρθει η ώρα για τις οικογενειακές διακοπές.
Πρόκειται για προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τους καλοκαιρινούς μήνες με γνώμονα το παιδί και την ανάγκη του για παιχνίδι και εξερεύνηση. Συνήθως περιλαμβάνουν αθλοπαιδιές (καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, ενόργανη, ρυθμική), εικαστικά (ζωγραφική, γλυπτική), χορό, θεατρικό παιχνίδι, ρομποτική. Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν στο πρόγραμμά τους θαλάσσια μπάνια.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

Για ποιο λόγο να πάει το παιδί σε summer camp

Ένα καλά δομημένο summer camp μπορεί εύκολα να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, προσφέροντας γνώση και διασκέδαση. Συμμετέχοντας σε ένα summer camp έστω για μια εβδομάδα, το παιδί έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει θέματα που το ενδιαφέρουν όπως η ρομποτική, ο αθλητισμός ή η ζωγραφική. Τόσες συγκεντρωμένες δραστηριότητες μαζί είναι δύσκολο να βρει κάποιος αλλού.

Το παιδί κοινωνικοποιείται, κάνει νέους φίλους

Το summer camp αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση ακόμα και για τα πιο εσωστρεφή παιδιά. Το γεγονός ότι όλα βρίσκονται σε ένα άγνωστο χώρο και μοιράζονται νέες εμπειρίες τα φέρνει πιο κοντά κι έτσι δημιουργούνται νέες παιδικές φιλίες.

Έρχεται σε επαφή με νέες εμπειρίες

Μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον δίπλα σε ειδικούς το παιδί έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει καινούριες δραστηριότητες, που στην καθημερινότητά του θα ήταν αδύνατον να βρει μαζεμένες.

Ανακαλύπτει τις κλίσεις και τις δυνατότητές του

Μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται στο summer camp δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα και τις κλίσεις του.

Περνά δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο μακριά από tablet και υπολογιστές

Το παιδί αθλείται, κινείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση και δε μένει παθητικό μπροστά στις οθόνες.

Μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις αλλαγές

Το καθημερινό πρόγραμμα έχει και απρόοπτα. Το παιδί μαθαίνει να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε καταστάσεις, αλλάζει ομαδάρχη, πηγαίνει σε μια άλλη ομάδα παιδιών, χωρίζεται από ένα κολλητό.

Μαθαίνει να προσπαθεί και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του

Μέσα σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον το παιδί ενθαρρύνεται να προσπαθήσει ξανά και ξανά ώσπου να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ξεπερνώντας κάθε ανασφάλεια ή δειλία, αδυναμία του.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

Η γνώμη του ειδικού

Summer Camps λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, άλλα είναι εικαστικά, άλλα περιβαλλοντικά, άλλα αθλητικά. Εκείνο που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας πριν καταλήξετε σε ποιο summer camp θα στείλετε το παιδί σας είναι να αρέσει πρώτα στο παιδί και μετά σε εσάς, και βέβαια να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που είναι εξίσου σημαντικό με τη διασκέδαση.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

πηγή