Μην χασετε

Κόλλησες γρίπη; Πώς θα γίνεις γρήγορα καλά

Εάν ο ιός έχει διεισδύσει ήδη στο σώμα μας και αισθανόμαστε τα πρώτα συμπτώματα του ανεπιθύμητου επισκέπτη, βοηθάμε τον οργανισμό μας να τον αντιμετωπίσει σωστά…

Οι 3 βασικές κινήσεις

  1. Μείωση σωματικών δραστηριοτήτων, περισσότερη ξεκούραση και ύπνος.
  2. Διακοπή ή δραστική ελάττωση του καπνίσματος.
  3. Ελαφριά και εύπεπτα γεύματα. Πολλά υγρά, ζεστά αφεψήματα και σούπες.

Προτιμάμε: Χυμούς φρούτων και λαχανικών, λαχανικά στον ατμό, σούπες λαχανικών, σούπες δημητριακών, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, ζεστό γάλα και αφεψήματα.

Αποφεύγουμε: Λιπαρά, τηγανιτά, ζάχαρη, αλκοόλ και τροφές με συντηρητικά ή ενδεχομένως υψηλό μικροβιακό φορτίο, όπως αβγά, αναψυκτικά, βούτυρο, γλυκά, καφέ, κόκκινα κρέατα, κονσέρβες, πλήρη γαλακτομικά, προκατασκευασμένα φαγητά, τυποποιημένα σνακ, κ.λπ.

Προσέχουμε: Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν ιούς, όπως αυτούς που προκαλούν κρυολόγημα ή γρίπη. Αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο στις περιπτώσεις όπου συγχρόνως με την ίωση υπάρχει και βακτηριδιακή λοίμωξη (π.χ. αμυγδαλίτιδα ή ιγμορίτιδα) και μόνο μετά από ιατρική συμβουλή.

Advertisements

Τροφές… πρώτες βοήθειες

  • Αφεψήματα και ζεστά ροφήματα

Αυξάνουν την εφίδρωση η οποία δρα θεραπευτικά. Το χαμομήλι, όπως και κάθε ζεστό ρόφημα, βοηθάει στη χαλάρωση, ενώ το τσάι έχει έμμεση αντιϊκή δράση και ωφελεί ιδιαίτερα τους καπνιστές.

Πρόταση: Ένα φλιτζάνι αχνιστό χαμομήλι με λίγο λεμόνι και μέλι πριν χωθείς κάτω από τις κουβέρτες για το βραδινό σου ύπνο.

  • Γάλα

Η καζεΐνη καταπραΰνει το βήχα και βοηθάει το λαιμό να μαλακώσει. Βοηθά επίσης στη διάλυση και αποβολή της βλέννας που συγκεντρώνεται στους βρόγχους. Το αμινοξύ γλουταμίνη, που περιέχεται σε αφθονία στο γάλα, είναι βασικός παράγοντας και πηγή ενέργειας για τα τοιχώματα του εντέρου και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποκατάσταση της ακεραιότητάς του.

Πρόταση: Ζεστό γάλα 1-2 φορές ημερησίως ή πριν πέσεις για ύπνο, εφόσον δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή διάρροιες.

Advertisements
  • Κοτόσουπα

Μεταβάλλει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει την βλέννα και περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων. Η θετική επίδραση της κοτόσουπας στα κρυολογήματα έχει αποδειχτεί επιστημονικά, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι λόγοι.

Πρόταση: Για μια δυναμωτική κοτόσουπα, χρησιμοποίησε κοτόπουλο, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές και καυτερό πιπέρι. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και φιδέ, ο οποίος είναι καλή πηγή υδατανθράκων και βιταμινών Β.

  • Λεμόνι φρέσκο

Περιέχει πολλά φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

Πρόταση: Κόβεις ½ λεμόνι σε τέσσερα κομμάτια και τα βράζεις σε ένα μπρίκι νερό. Προσθέτεις 1 κουταλιά μέλι και το πίνεις όταν θα είναι πια χλιαρό. Θα σε ανακουφίσει άμεσα και θα βοηθήσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος να υποχωρήσουν πιο γρήγορα.

  • Σούπα λαχανικών

Για βραδινό γεύμα φτιάξε ζεστή σούπα με πράσινα λαχανικά, προσθέτοντας σκόρδο, κρεμμύδι, δεντρολίβανο, κάρδαμο, βασιλικό και μοσχοκάρυδο. Μαλακώνει το λαιμό, διευκολύνει την αναπνοή, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, προκαλεί υπεραιμία και εντείνει την κυκλοφορία του αίματος.

Advertisements

Πρόταση: Στις σούπες λαχανικών, να προσθέτεις πάντα πιπεριές και κόκκινο πιπέρι, τα οποία είναι πλούσια σε σαλικυλικό οξύ, δηλαδή σε… ασπιρίνη.

  • Χυμοί εσπεριδοειδών

Η βιταμίνη C βοηθάει έμμεσα στην απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου από τον οργανισμό, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς.

Πρόταση: Αποχυμώνεις ½ γκρέιπφρουτ και 1 πορτοκάλι. Προσθέτεις ½ ποτήρι χυμό ακτινίδιου ή ανανά και 1 κουταλάκι μέλι κι αναμειγνύεις. Αραιώνεις με νερό και πίνεις αμέσως.

Οι πληροφορίες που σου παρέχουμε είναι καθαρά ενημερωτικές και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε προληπτική, παρεμβατική ή επικουρική θεραπεία, ούτε υποκαθιστούν τις προσωπικές συμβουλές των ιατρών. Η πλειοψηφία των ειδικών επισημαίνει ότι αυτό που μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, είναι ένα πρόγραμμα συνολικής ευεξίας που θα περιλαμβάνει μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, μεθόδους καλύτερης διαχείρισης του στρες κι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τονίζουν δε ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιοδήποτε τροφίμου, ακόμα και του πλέον ωφέλιμου, μπορεί να οδηγήσει σε θρεπτικές ανισορροπίες και σε άλλου είδους προβλήματα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
womenonly.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα