Μην χασετε

Μαμά μη φεύγεις, δεν θέλω να μείνω στο σχολείο

Τα σχολεία ξεκίνησαν και τα πρωτάκια σας προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Advertisements

Είναι πολύ φυσιολογικό για εκείνα να κλάψουν τις πρώτες μέρες, τι επόμενες εβδομάδες ή κάποια μέρα μετά από μήνες. Το κλάμα δείχνει το δέσιμο του παιδιού με τον γονιό και για αυτό το λόγο θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι που εκφράζει ένα παιδάκι το οποίο αποχωρίζεται τον γονέα του ακόμα και για λίγο. Το συναίσθημα του αποχωρισμού που νιώθει ένα παιδί, είναι κάτι που μπορεί να εκφραστεί και με θυμό, όχι μόνο με κλάμα. Για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά τόσο απέναντι στη δασκάλα, όσο και στους υπόλοιπα παιδιά. Ακόμα, και στους γονείς με μορφή τιμωρίας, «Με αφήσατε στο σχολείο και εγώ δεν πρόκειται να σας πω τι έγινε εκεί». Ωστόσο, η εκτόνωση αυτή είναι φυσιολογική και θα το βοηθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του και να επεξεργαστεί έτσι τον αποχωρισμό από τον γονέα.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα σταδιακά τις αντιδράσεις αυτές αλλά και να βοηθήσετε το μικρό σας να δεχθεί το νέο περιβάλλον;

Δώστε του χρόνο. Χρειάζεται χρόνο για να εμπιστευτεί τη νέα του δασκάλα. Εσείς απλά θα κάνετε τις συστάσεις και θα αφήσετε την παιδαγωγό να το προσεγγίσει.

Προσπαθήστε να μην καθυστερείτε την αναχώρησή σας, εάν βλέπετε ότι το παιδί σας κλαίει δεν σας αφήνει να φύγετε. Εάν για δέκα λεπτά το παιδί σας συνεχίζει να κλαίει, να οδύρεται ή και να ουρλιάζει, ισχύει το εξής: από την στιγμή που ξέρει ότι θα φύγετε, θα κλαίει μέχρι τη στιγμή που θα γίνει αυτό. Είναι προτιμότερο να επισπεύσετε την αναχώρησή σας, και να επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον παιδικό σταθμό λίγη ώρα αφότου φύγατε, για να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει και είναι με τα παιδιά της τάξης του. Τις περισσότερες φορές, λίγα λεπτά από την αναχώρηση του γονιού, τα παιδιά σταματούν να κλαίνε. Προσοχή, η γρήγορη αναχώρηση σας προϋποθέτει ότι έχουν γίνει μερικά βήματα πιο πριν. Έχετε μιλήσει στο παιδί πως εκεί θα περνά κάποιες ώρες της ημέρας, για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται, πώς δεν πρόκειται για εγκατάλειψη αλλά για μια διαδικασία που όλη έχουν περάσει. Μοιραστείτε μαζί του δικές σας εμπειρίες. Καλό επίσης είναι να έχετε επισκεφτεί προηγουμένως το χώρο του σχολείο ώστε να έχει γίνει ήδη η πρώτη επαφή.

Μη το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά τα οποία έχουν ήδη προσαρμοστεί λέγοντάς του «να κοίτα – ο φίλος σου δεν κλαίει που φεύγει η μαμά του!». Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και επεξεργάζεται τα γεγονότα διαφορετικά. Εάν το συγκρίνετε με άλλα παιδιά του δείχνετε ότι ο δικός του ρυθμός δεν είναι σωστός. Αφήστε το να εκφράσει την δυσαρέσκειά του και την όποια στεναχώρια του όπως αυτό θέλει, για να το διευκολύνετε να περάσει αυτό το στάδιο. Η σύγκριση δεν βοηθά αντιθέτως η ενσυναίσθηση και η ειλικρινής αποδοχή των συναισθημάτων του θα το βοηθήσει όχι μόνο να εκφράσει τα συναισθήματά του αλλά και να νιώσει εμπιστοσύνη για τον εαυτό. Μόνο έτσι θα καταφέρει να μείνει στο σχολείο.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα