Μην χασετε

Ακμή στην εγκυμοσύνη; Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις

Η ακμή ή τα σπυράκια στην εγκυμοσύνη είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης!

Advertisements

Γράφει η  Χριστίνα Χρόνη

Μπορεί να μην είχες ποτέ σου σπυράκια ως έφηβη, μπορεί τα σπυράκια πριν την αδιαθεσία να ήταν άγνωστο concept για εσένα, μπορεί το δέρμα σου να μην χρειαζόταν ποτέ τίποτε περισσότερο από μια ενυδατική αλλά… τώρα είσαι έγκυος και τα δεδομένα άλλαξαν!

Όπως ξέρεις πολύ καλά, οι αλλαγές στο σώμα σου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές και πολύ μεγάλες. Ορμονικά, ο οργανισμός σου περνά σε άλλο level και ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται όσο εσύ πλέεις σε πελάγη ευτυχίας είναι η ακμή. Σε κάποιες γυναίκες το πρόβλημα είναι σημαντικό ενώ άλλες το περνούν πιο ελαφριά με μόλις λίγα σπυράκια. Τα εν λόγω σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, στο στήθος και την πλάτη σου και η πρώτη σου σκέψη είναι «ΜΑ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;» (ναι, με κεφαλαία).

Τα σπυράκια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζονται εξαιτίας της υπερ-έκκρισης σμήγματος από το δέρμα σου πράγμα που οφείλεται στην αλλαγή που συμβαίνει στις ορμόνες σου. Αυτή η υπερ-έκκριση σμήγματος οδηγεί στους φραγμένους πόρους και αυτοί με την σειρά τους στα σπυράκια. Αυτό λοιπόν που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι ουσιαστικά ακμή αλλά δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις όπως θα έκανες αν δεν ήσουν έγκυος.

 

Η κλασική αντιμετώπιση μιας μεσαίας έντασης ακμής γίνεται με τοπικές κρέμες που περιέχουν συστατικά τα οποία ενδεχομένως να βλάψουν το μωρό και άρα δεν συνιστώνται (πχ ρετινοειδή, βιταμίνη Α). Οι κρέμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΟΥ είναι εκείνες που περιέχουν benzoyl peroxide. Οι πιο βαριές μορφές ακμής αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ. Τα συστατικά doxycycline, minocycline, tetracycline κλπ που περιέχονται στα χάπια της ακμής προκαλούν τερατογέννεση.

Και τι μπορείς λοιπόν να κάνεις; Αφενός υπομονή ώσπου να γεννήσεις. Τα λίγα σπυράκια δεν είναι τίποτα μπροστά στην ευτυχία σου σωστά; Αφετέρου, πρέπει να πλένεις σχολαστικά το πρόσωπό σου με ένα ήπιο καθαριστικό πρωί και βράδυ, να μην πιάνεις το δέρμα σου με βρώμικα χέρια και σε συνεργασία με τον γιατρό και τον δερματολόγο σου να βρείτε το προϊόν που θα μπορούσε να σε βοηθήσει.

Advertisements

Όπως αντιλαμβάνεσαι, είμαστε όλες διαφορετικές, με διαφορετικό δέρμα, ιστορικό και ανάγκες και ασφαλώς ακμία εγκυμοσύνη δεν είναι η ίδια. Άρα οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα σε συμβουλέψουν καλύτερα κι εμείς… είμαστε εδώ για να σου πούμε πως η ακμή δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς, σε λίγο καιρό θα γεννήσεις και θα τα δεις όλα… με άλλο μάτι.

mothersblog.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα