Μην χασετε

Μήπως σε αγχώνει η διατροφή σου; 8 αιτίες που ο τρόπος που τρως σου προκαλεί στρες

Άγχος! Ίσως η μεγαλύτερη ασθένεια της εποχής. Σκέφτηκες όμως ποτέ πως ίσως το στρες και η αγωνία που νιώθεις δεν οφείλονται σε όσα δύσκολα σου συμβαίνουν, αλλά στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου;Ποιες είναι οι διατροφικές αιτίες που το στρες τρυπώνει στη ζωή σου; Τι να κάνεις για να τις καταπολεμήσεις;

“Εκτός από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε και μας προκαλούν στρες φαίνεται ότι ακόμα και η τροφή που καταναλώνουμε μπορεί να ασκήσει εξίσου μεγάλη επιρροή στη διάθεσή μας, προκαλώντας μας αισθήματα άγχους και νευρικότητας” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελένη Σολωμού που μας δίνει τις… ασυνήθιστες αιτίες που παράγουν στρες!

Αιτία Πρώτη – Οι τροφές που επιλέγεις έχουν επιπρόσθετα τροφίμων, ασπαρτάμη & χρωστικές ουσίες

Αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν αλλαγές στη διάθεσή τους (εμφάνιση αισθήματος νευρικότητας) έπειτα από κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως ασπαρτάμη, υψηλού σε φρουκτόζη σιροπιού καλαμποκιού, χρωστικών (συμπεριλαμβανομένων των Κόκκινου #40 & Κίτρινου#5) και αρωματικών ουσιών όπως το MSG. Οι παραπάνω ουσίες αποτελούν νευροτοξίνες, οι οποίες είναι ικανές να διακόπτουν τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος με τελικό αποτέλεσμα να προκαλούν αισθήματα νευρικότητας και στρες.

Advertisements

Tι να κάνεις: Όλες αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από προϊόντα που θα βρεις στα ράφια του super market! Έλεγξε τις ετικέτες και τα συστατικά και προσπάθησε να τις αποφύγεις να σου προκαλούν εκνευρισμό!

Αιτία Δεύτερη – Συνηθίζεις να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Η χρήση απλών παυσίπονων ή και συμπληρωμάτων (για τα οποία καλό θα ήταν να υπάρχει σύφμωνη γνώμη γιατρού ή διαιτολόγου) βοηθούν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, αλλά δεν είναι και ο καλύτερο σύμμαχος στη μάχη με το στρες. Γιατί; Γιατί τέτοια σκευάσματα (όπως καταπραϋντικά για τους πονοκεφάλους-ημικρανίες, για το βήχα, αποσυμφορητικά, φάρμακα κατά του άσθματος και τα συμπληρώματα για απώλεια βάρους) περιέχουν καφεΐνη και είναι πολύ πιθανόν να προκαλούν ανησυχία και στρες.

Tι να κάνεις: Συζήτησε με το φαρμακοποιό σου, το γιατρό σου ή το διαιτολόγο για τα σκευάσματα που συμπληρώνουν τη δατροφή σου ή τα παυσίπονα που έχεις στο φαρμακείο του σπιτιού. Μαζί θα βρεις τη λύση για να μην… αγχώνεσαι χωρίς λόγο!

Advertisements

Αιτία Τρίτη – Διατροφικές ευαισθησίες

Τα συμπτώματα ποικίλλουν (στομαχόπονος, δύσπνοια), ενώ σύμφωνα με έρευνες και η τροφική ευαισθησία φαίνεται να προκαλεί άγχος-στρες στον οργανισμό. Ειδικότερα, η γλουτένη, η σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα – ακόμα και η σοκολάτα – επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα τόσο ορμονών, όσο και άλλων «χημικών κλειδιών» του εγκεφάλου, διαταράσσοντας – κατά συνέπεια – όλους εκείνους τους μηχανισμούς που ευθύνονται για τον έλεγχο του στρες.

Tι να κάνεις: Εδώ είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις ένα ημερολόγιο διατροφής. Σε ποιες περιπτώσεις αισθάνεσαι δυσφορία; Ύστερα από ποια γεύματα ένιωσες πόνο στο στομάχι ή δύσπνοια; Αν μπορέσεις να καταγράψεις τις ευαισθησίες σου και σε συνεργασία με καποιον ειδικό μπορείς να αντικαταστήσεις αυτές τις τροφές με άλλες που δεν σε πειράζουν!

Αιτία Τέταρτη – Παραλείπεις γεύματα μέσα στην ημέρα

Η σωστή διατροφή έχει χρυσό κανόνα τα πολλά και συχνά γέυματα. Όταν τον έχεις λοιπόν υιοθετήσει και ξαφνικά στερείς από το σώμα σου τα γεύματα στα οποία έχει συνηθίσει εκτός από πτώση των τιμών γλυκόζης αίματος, οδηγείσαι και σε αυξημένα αισθήματα άγχους, επιθετικότητας, ζάλης, σύγχυσης και αδυναμίας.

Advertisements

Tι να κάνεις: Το σώμα σου έχει εγγλέζικες συνήθειες και θέλει να παίρνει αυτό που του αξίζει στην ώρα του. Φρόντισε λοιπόν να του βάλεις πρόγραμμα που δεν θα το αμελείς. Καλό πρωινό, μικρά σνακ πάντα στην τσάντα σου, ταπεράκι ή όποια άλλη λύση σε εξυπηρετεί, αρκεί να μην παραλείπεις γεύματα.

Αιτία Πέμπτη – Δεν πίνεις νερό

Ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ υδάτωσης – διάθεσης. Σύμφωνα με έρευνα μερικώς αφυδατωμένοι φοιτητές – αθλητές παρουσίασαν αισθήματα θυμού, σύγχυσης, έντασης και κούρασης. Η ενυδάτωση, ως γνωστό, αποτελεί υψίστης σημασίας διεργασία, καθώς – εκτός των άλλων – συμβάλλει και στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Όταν πίνεις λοιπόν αρκετή ποσότητας νερού, έχεις έναν εύκολο τρόπο να ελέγχεις το στρες!

Tι να κάνεις: Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα υγρών είναι 8 ποτήρια! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα νερό μαζί σου, επίλεξε ένα χυμό για το πρωινό σου ή πράσινο τσάι και στιγμιαίο ή ελληνικό καφέ που θα σου παρέχουν επίσης την απαραίτητη ενυδάτωση.

Αιτία Έκτη – Ο οργανισμός σου παρουσιάζει έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Φροντίζουμε να λαμβάνουμε τις βιταμίνες μας! Το σύμπλεγμα «βιταμινών B», οι «βιταμίνες C & E», όλες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, ενώ οι «βιταμίνες B» επηρεάζουν τη διάθεση και το μεταβολισμό. Το γνωστό σε όλους «μαγνήσιο» έχει την ιδιότητα να ηρεμεί τον οργανισμό, ενώ το «σελήνιο» να επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του 2006 άτομα με χαμηλά επίπεδα ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν επιρρεπή στο στρες!

Tι να κάνεις: Πες μου που πουλάν βιταμίνες; Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και η οποία περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων θα σου εξασφαλίσει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου για να καλμάρει…

Αιτία Έβδομη – Πόσο εθισμένη είσαι στις καταχρήσεις;

Η πρόταση ότι το κάπνισμα, το ποτό και η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν ηρεμιστική δράση αποτελεί έναν καταρριφθέντα μύθο! Η νικοτίνη, φυσικό διεγερτικό, αυξάνει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό παλμό, ενώ αισθήματα σύγχυσης & πανικού είναι πιθανόν να εμφανιστούν λόγω των αναπνευστικών δυσκολιών (μονοξείδιο του άνθρακα) που παρουσιάζουν οι καπνίζοντες.

Αναφορικά με το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, τα άτομα με «αγχώδη διαταραχή» είναι 2 – 3 φορές πιο πιθανόν να κάνουν κατάχρηση των παραπάνω συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αλκοόλ & ναρκωτικά από κοινού οδηγούν σε κρίσεις πανικού, διαταράσσοντας όλους εκείνους τους μηχανισμούς του εγκεφάλου για έλεγχο του στρες.

Αίτια Όγδοη – Η Έκτη αίσθηση

Αν και δεν έχει άμεση σχέση με τη διατροφή, μια μυρωδιά ή μια συγκεκριμένη γεύση μπορεί να έχει συνδεθεί στο μυαλό σου με κάτι δυσάρεστο. Όπως άλλωστε μπορεί να συμβεί και με μια μελωδία ή μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Η ανίχνευση όλων εκείνων των στοιχείων που μας θυμίζουν δυσάρεστα γεγονότα αποτελεί διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και χρήζει καθοδήγησης από ειδικό θεραπευτή.

Tι να κάνεις: Μόνο με τη βοήθεια ειδικού μπορούμε να αυξήσουμε τις άμυνες του οργανισμού έναντι όλων εκείνων των αρνητικών σκέψεων που μας προκαλούν άγχος.

Πολλές φορές λοιπόν, όμως καταλαβαίνεις, το στρες που αισθάνεσαι δεν είναι αποτέλεσμα όσων σου συμβαίνουν, αλλά όσων εσύ προκαλείς – άθελά σου – στον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι φυσικό, καθώς μεγαλώνουμε, να αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερες δύσκολες καταστάσεις, με συνέπεια την αύξηση του στρες στον οργανισμό μας. Εκτιμάται ότι το 20-30 % μεγαλύτερων ενηλίκων καταβάλλονται από άγχος, αν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα επισημαίνει η διαιτολόγος. Καλό είναι λοιπόν να χτίσεις γερές αντιστάσεις στο στρες και να μην του επιτρέπεις να μπει στη ζωή σου, εξ\’ αιτίας λάθος επιλογών στη διατροφή!

tlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα